Мароко: Макрон няма да посети страната

Мароко отхвърли забележките на френския външен министър Катерина Колона, която заяви, че президентът Еманюел Макрон ще посети Мароко.


Правителствен служител заяви, че Макрон няма нито програма, нито планирано посещение в Мароко, според официалната мароканска информационна агенция MAP.

"Изненадан съм, че френският външен министър е предприел такава едностранна инициатива и си е позволил свободата да направи такова изявление, без да проведе разговори по важен въпрос, който е в компетенциите и на двете страни", заяви служителят при условие за анонимност поради ограничения, свързани с медиите.

В петък Колона заяви пред местен телевизионен канал, че Макрон планира да посети Мароко по покана на крал Мохамед VI.

На 8 септември Франция предложи да изпрати екип за издирване и спасяване след смъртоносното земетресение в Мароко, но администрацията в Рабат отхвърли предложението за помощ, с изключение на Катар, Обединеното кралство, Обединените арабски емирства (ОАЕ) и Испания.

Отношението на Мароко към предложението на Париж за помощ предизвика полемика във Франция, което накара Макрон да пренебрегне правителството и да направи изявление, адресирано до мароканския народ.

Френският президент заяви, че земетресението е разтърсило както Франция, така и Мароко, като подчерта, че френското правителство е на страната на мароканския народ и Париж има всички възможности да предостави хуманитарна помощ. /БГНЕС