Марко Шварц с първа победа в слалома в кариерата си

Австриецът Марко Шварц записа първа победа в слалома в кариерата си и общо трета в Световната купа по ски-алпийски дисциплини, след като спечели днешния старт в Аделбоден, Швейцария. Шварц даде четвърто време в първия манш, но бе достатъчно солиден във втората част на състезанието, за да се възползва от грешките на конкурентите си и да стигне до успеха с общо време 1 минута 52.69 секунди.

25-годишният Шварц вече има три победи в Световната купа.

На второ място след силен втори манш се нареди германецът Линус Щрасер (+0.14 секунди), който спечели последния старт в слалома в сряда, а на почетната стълбичка се качи и британецът Дейв Райдинг, който остана на 15 стотни от победителя. За Райдинг това бе трето влизане в топ 3 на състезанието от Световната купа.

Французинът Клеман Ноел за втори пореден път не успя да се възползва от лидерска позиция след първия манш, за да стигне до успех в слалома. След като в Загреб в сряда той даде второ най-слабо време от всички финиширали във втория манш, за да остане на седма позиция в крайното класиране, днес той даде 21-ви резултат при второто си пускане и трябваше да се задоволи с осмото място.

От фаворитите в дисциплината французинът Алекси Пинтуро завърши на 17-то място, Рамон Ценхойзерн от Швейцария е 13-ти, а Хенрик Кристоферсен не успя да завърши втория манш и остава без точки. Единственият български представител в Световната купа Алберт Попов отпадна след първия манш. 23-годишният Попов, за когото това е най-силната дисциплина, допусна грешка малко преди финала и няма да участва във втория манш на надпреварата, като по този начин остава без точки от началото на сезона в Световната купа.

С днешния си успех Шварц поведе в класирането на дисциплината с 249 точки, 16 повече от втория Линус Щрасер. Топ 3 допълва австриецът Мануел Фелер с 210 точки. В генералното класиране за големия кристален глобус Пинтуро увеличи преднината си на върха пред Александър Омод Килде от Норвегия на 129 точки, а третият Марко Одермат (Швейцария) изостава със 188 точки от водача.

Белият керван остава в Швейцария и през следващата седмица, тъй като предстоят три поредни старта във Венген на 15-17 януари, като първите два са в спускането, а в неделя ще се проведе слалом.

Лара Гут (27) е втора сред действащите скиорки по победи в Световната купа.

Швейцарката Лара Гут-Бехрами спечели супергигантския слалом от Световната купа по ски-алипйски дисциплини в Санкт Антон, Австрия. Опитната състезателка показа отлична форма днес и записа време от 1 минута 17.82 секунди, което бе най-добро за деня. На второ място се нареди италианката Марта Басино, която остана на 0.16 секунди победителката, а на почетната стълбичка се качи още една швейцарка - Корине Зутер (+0.20).

Победителката в първия старт от Супер-Г за сезона в края на миналия месец Естер Ледецка от Чехия завърши на шесто място, италианката Федерика Бриньоне остана на пета позиция, а водачката в генералното класиране за големия кристален глобус Петра Влъхова от Словакия даде 19-то време.

С днешния си успех Гут-Бехрами поведе в класирането за дисциплината със 145 точки, само пет повече от Ледецка и Зутер. Италианките Басино (130) и Бриньоне (105) допълват челната петица. В генералното класиране Влъхова продължава да води с 649 точки, пред Мишел Жизин (530), а Басино се изкачи с три позиции то трето място с 423 точки.

Следващият старт при жените е във вторник, 12 януари, във Флахау, Австрия и ще бъде в дисциплината слалом. /БГНЕС