Марк Алън – човекът във форма, който най-сетне намери постоянството в играта си

Марк Алън е най-постоянният играч по снукър от началото на сезона. За това говорят не само резултатите му край зеленото сукно, но ако обърнем внимание само на тях, „Пистолетът“ наистина рядко греши при стрелба. Северноирландецът загуби финала на Бритиш Оупън от Райън Дей, но се реваншира за поражението си със защита на титлата на домашния турнир в Северна Ирландия. Последва четвъртфинал в Шампион на шампионите – надпревара, която не е от ранкинг веригата, но събира най-силните състезатели, а в неделя грабна и най-големия трофей в своята професионална кариера – този от Шампионата на Обединеното Кралство, след успех над Дзюнхуей Дин с 10-7 фрейма, за втора титла от „Тройната корона“ след Мастърса през 2018.

"Пистолетът" от Белфаст има вече ранкинг титли през сезона.

Алън бе загубил предишните два финала на Ю Кей Чемпиъншип, в които бе взел участие – през 2011, от Джъд Тръмп с 8-10, и седем години по-късно от рекордьора по титли Рони О‘Съливан с 6-10. Северноирландецът се изправяше в неделния сблъсък срещу трикратния шампион Дин – бивш финалист от Световното първенство през 2016, и шампион на Мастърса от 2011. Китаецът бе безапелационен в първата сесия от мача за титлата – преднина от 6-2, която бе опряла Алън до стената. Но „Пистолетът“ показа защо е човекът във форма от началото на кампанията и след като изоставаше дори с 1-6, той взе седем последователни партии, а след това довърши нещата срещу вече загубилия чисто психологически срещата азиатец. Алън не можеше да повярва, особено след като бе с единия крак извън турнира на полуфиналите, където губеше от Джак Лисовски с 3-5, но в крайна сметка стигна до пълен обрат и място в спора за трофея.

Трофей, който е кулминацията на силните му изяви през тази година и от старта на сезона. Алън не позволи разочарованието от загубата от Дей на Бритиш Оупън да го афектира за твърде дълго време и се събра за титлите в Белфаст и Йорк. Северноирландецът в действителност играе най-добрия си снукър и резултатите са налице, след като години наред всички знаеха колко силен брейкбилдър е той, но и колко крехък от психологическа гледна точка може да бъде в решителните моменти. Алън никога не е имал постоянството, което има сега – до известна степен и поради лични проблеми извън масата, но самият играч призна наскоро (след титлата на домашна почва), че нещата както край зеленото сукно, така и извън залата, са подредени – тази подреденост, която му дава възможност да играе с изчистено съзнание и седмица след седмица да бъде претендент за титлата. Алън не просто печели с чудесните точкови серии, на които винаги е бил способен, но и със своята защитна игра.

Изглежда към момента всичко се получава за британеца, но Рони О‘Съливан, който бе разбит от Дин с 0-6 на четвъртфиналите в Йорк, предупреди Алън, че след титлата му на Шампионата на Обединеното Кралство, северноирландецът вече има „мишена на гърба“. Напрежението и очакванията към Алън сега са много по-различни от който и да е период в кариерата му – играчът подреди живота си извън масата, промени начина си на хранене, което също даде своето отражение в чисто физически аспект в дългите фреймове и мачове, и сега мнозина гледат в негово лице на един от фаворитите за достигане на заключителните етапи на даден турнир, а и не само – на кандидат за титлата. Това, разбира се, той си извоюва с резултатите до момента. Но, сезонът е дълъг, тепърва имат да се играят още много надпревари и Алън ще даде всичко от себе си, за да продължи да се наслаждава на снукъра си – нещо, което му носи и трофеите, спечелени досега.

Апетитът идва с яденето. Алън вече има титла от Ю Кей Чемпиъншип, след като триумфира на Мастърса преди четири години. Остана още една голяма цел в неговата кариера – Световното първенство. До тогава има доста време, в което никой не може да бъде сигурен дали Алън ще продължи да играе по този начин и да печели големите титли. Но, едно може да се твърди уверено – ако северноирландецът е в подобно състояние на духа, играе уверено както в атака, така и в защита, и най-важното, намира правилния баланс, той може да бъде опасен за абсолютно всеки в Тура. Това го усетиха както Лисовски, който продължава да търси първа ранкинг титла в кариерата, така и Дин на финала в Йорк – Дин, който играеше вдъхновено в първите осем фрейма, но преклони глава пред човека във форма Марк Алън.

Няколко думи и за китаеца, който поднесе изненадата в 1/4-финалите, не толкова заради победата си над своя добър приятел О‘Съливан, а по-скоро заради крайния резултат – 6-0. Дин игра великолепно в почти целия турнир, като изключим първите четири фрейма от дебютния мач срещу Бари Хоукинс и втората половина на полуфинала му с Том Форд. Разбира се, втората сесия с Алън трябва да бъде максимално бързо забравена от азиатеца, който взе всичко на всичко един фрейм, но трикратният шампион в Йорк върна годините назад, в които талантът му край сукното, изящната техника и чудесен усет за играта носеха на Дин големи успехи. Той обаче отстъпи позиции в последните 2-3 сезона и титла сега щеше да му се отрази наистина страхотно, но моментната класа на Алън, показана основно във втория сеанс от финала, просто не му остави много шансове за реакция.

Алън е човекът във форма и ще иска да продължи в това си състояние. До края на годината предстоят два ранкинг турнира – Скотиш Оупън и Инглиш Оупън. След това северноирландецът ще участва и на Мастърса в началото на януари 2023, където негов съперник на старта ще бъде Хоукинс. „Пистолетът“ е готов да стреля отново в целта, както го прави цял сезон. Без съмнение обаче играчи като Джъд Тръмп, Нийл Робъртсън, Марк Селби, Джон Хигинс, че дори и О‘Съливан, който триумфира на Шампион на шампионите, ще се опитат да го спрат след колебливия старт на сезона от своя страна. Срещу себе си обаче те имат един вдъхновен и най-вече прероден съперник, който най-после намери постоянството в играта, което търсеше толкова години. До къде може да достигне тази версия на Алън, която всички негови фенове са развълнувани да виждат колкото се може по-често, само времето ще покаже. Едно е сигурно – ако той продължи в същия дух, Белфаст и Йорк могат да са само част от списъка с успешни дестинации за него през този сезон. /БГНЕС

----------------------------------------------------------------------------------------

Стефан Игнатов, редактор отдел Спорт в БГНЕС