Марио Драги си отива, президентът прие оставката му

Президентът на Италия Серджо Матарела прие оставката на министър-председателя Марио Драги, съобщава канцеларията на президента.

Правителството му остава да изпълнява "текущите си задължения".

Малко по-рано Драги заяви, че се отправя към офиса на президента Серджо Матарела, за да потвърди желанието си да подаде оставка.

"В светлината на вчерашното гласуване в Сената, отивам при италианския президент, за да го информирам за намеренията си", заяви правителственият ръководител, обръщайки се към Камарата на депутатите. Днешната сесия започна с дълги аплодисменти за Драги.

Миналата седмица Драги подаде оставка, въпреки че Сенатът беше изразил доверие на кабинета му. Но тъй като една от водещите партии - Движение "Пет звезди" - не участва в гласуването, министър-председателят обяви, че вече няма национално мнозинство. Въпреки това президентът не прие оставката на Драги и го прикани да информира парламента за ситуацията.

Снощи Сенатът гласува нов вот на доверие на Съвета на министрите. Мнозинството беше в полза на правителството: 95 от 133 сенатори, участвали в гласуването. В залата присъстваха общо 192 от повече от 300 депутати. Но трите водещи сили в управляващата коалиция - Движение "Пет звезди", както и дясноцентристките "Напред Италия" и "Лига" - не гласуваха.

Според повечето италиански вестници Матарела няма намерение да се консултира с парламентарните партии за изход от политическата криза и е решен да разпусне двете камари и да насрочи предсрочни избори. В този случай изборите ще се проведат през есента за пръв път от повече от сто години - посочва се, че възможната дата е 2 октомври. /БГНЕС