Мария и Кирьос са големите губещи от липсата на точки на Уимбълдън

Решението на Асоциацията на професионалните тенисисти (АТП) и Женската тенис асоциация (WTA) да не дава точки за световната ранглиста при мъжете и жените на Уимбълдън ще ощети много повече самите тенисисти, отколкото турнира от Големия шлем.

Татяна Мария ще остане извън топ 100, въпреки че достигна полуфиналите

От АТП и WTA решиха да наложат такава санкция, след като организаторите на Уимбълдън отказаха да допуснат тенисисти и тенисистки от Русия и Беларус в турнира заради руската военна инвазия в Украйна. Това обаче ще ощети доста сериозни някои играчи, особено тези, които се представиха силно в Ол Ингланд Клъб в последните две седмици.

Може би най-голямата губеща е приятната сензация в женската схема Татяна Мария. 34-годишната германка се превърна в първата майка на две деца, достигнала полуфиналите на Уимбълдън, записвайки пет поредни победи, след като преди това не бе преминавала третия кръг в турнирите от Големия шлем в 34 участия. Ако в Лондон се даваха точки, то тя ще да скочи от 103-то до около 37-мо място, което щеше да ѝ дава право на директно участие в турнирите от Тура, както и голям шанс да бъде поставена на Откритото първенство на САЩ в края на лятото.

"Колкото по-добре се представяш, толкова повече съжаляваш, че няма точки", сподели световната номер 2 и финалистка при жените Онс Жабер. "Татяна имаше проблеми с ранкинга при завръщането си на корта. Сега направи добра серия и дори няма да вземе точки", допълни тунизийката.

Подобна е и ситуацията с французойката Хармъни Тан, която победи Серина Уилямс в първия кръг и впоследствие достигна осминафиналите. В момента тя заема 115-то място и ще трябва да играе квалификации, за да участва на Ю Ес Оупън, докато точките биха ѝ осигурили директно участие в основната схема.

Джокович няма как да защити точките си и от понеделник ще се смъкне до седмо място

При мъжете 40-ят в света Ник Кирьос щеше да се изкачи до около 15-та позиция, дори и да изгуби утрешния си финал с Новак Джокович, и още по-нагоре при победа. Ако не натрупа точки в другите турнири през следващите седмици, то той ще бъде непоставен в Ню Йорк. Самият Джокович няма как да защити 2000 точки, спечелени с титлата преди година, и от понеделник ще се смъкне до седма позиция в ранглистата, независимо от представянето си.

Разочарован е и британецът Камерън Нори, който достигна първи полуфинал в турнирите от Големия шлем и можеше да влезе в топ 10 на света. "Щеше да е хубаво да постигна ново рекордно класиране, да имам спокойствието, че съм в топ 10. Но ситуацията е много по-тежка за играчите, които са малко извън топ 100. Например Лиам Броуди, който достигна третия кръг, или Алистър Грей, които сега трябва да играят квалификации за Големия шлем", каза Нори.

Самият Броуди изрази несъгласието си с решението на АТП и WTA. "Не виждам как това наказва Уимбълдън", написа той в Туитър. Идеята на двете организации бе да откаже част от водещите тенисисти от участие заради липсата на точки, но в крайна сметка това се случи само с едно голямо име при мъжете и жените - Наоми Осака. "Всъщност липсата на точки нарани самите Турове. Ние участваме заради самите турнири, а не заради точки", коментира австралийската легенда на двойки Тод Уудбридж.

"Ако Ник Кирьос бе взел точките, той щеше да е поставен за Ю Ес Оупън, а това щеше да бъде бонус както за него, така и за Тура и самите турнири", допълни той.

От своя страна Уимбълдън отговори на действията на АТП и WTA като обяви най-големия награден фонд в историята на турнирите от Големия шлем - 40,35 милиона паунда, в опит да привлече всички водещи тенисисти. Увеличението се отрази особено благоприятно за тенисистите с по-нисък ранкинг, тъй като отпадналите още в първия кръг играчи получиха по 50 хиляди паунда. /БГНЕС

Категории: