Мария Габриел: Подкрепяме въвеждане на европейски минимални заплати

Европа е на кръстопът заради радикалните настроения в нея. Европа се намира в ситуация, в която конфронтацията, омразата, желанието на някой за дезинтеграция е изключително силно. Аз и моите колеги ще продължим, като стена, да отбраняваме общите ни ценности – демокрация, солидарност, достойнство и националния интерес в ЕС. Това каза еврокомисарят и кандидат за евродепутат от ГЕРБ Мария Габриел по време на среща с КНСБ, предаде репортер на БГНЕС.

Лично смятам, че е дошло време Европа да обърне друга страница, взимайки предвид социалните политики и работейки повече за социален напредък. Тя обяви, че за първи път в европейския семестър са били включени темите за образование и цифровите умения, което според нея не е случайно и обеща да се бори за тях. Еврокомисарят обяви, че ще се бори и за това в следващия ЕП, комисарят, който отговаря за дигитализацията, да отговаря и за образованието, тъй като няма обща европейска политика за образование.

Габриел каза, че подкрепят повдигнатата тема от КНСБ за въвеждане на европейски минимални заплати.

„Категорично споделяме вашата цел – 60% ускорено 3-4 годишно развитие. Това е посока, в която аз и моите колеги може да се ангажираме да работим“, заяви Габриел и добави също така, че ще се бори за Европейски орган по труда и е реално до средата на юни, когато ще бъде обявено решението, България да привлече вниманието по тази тема и да играе важна роля по този въпрос.

Еврокомисарят и кандидат за евродепутат от ГЕРБ Жечо Станков коментира въпроса за енергетиката, поставен от КНСБ.

„Когато говорим за енергетика, на първо място винаги сме поставяли енергийната сигурност. А откакто сме член на евросъюза, вече говорим не само за енергийната сигурност на България, а за енергийна сигурност на целия район. 25% от нашата енергия достига до външните пазари и към момента само до Гърция изнасяме 500 мегавата или това е половин блок на АЕЦ „Козлодуй“ или два блока от ТЕЦ „Марица-Изток 2“, посочи Станков и уточни, че енергийната ни сигурност минава през местния добив.

Той добави, че миналата година мините са успели да преизпълнят инвестиционната си програма на 110%.

„Ние виждаме потенциала, който е там и ще го запазим. Ние искаме да запазим нашата енергийна сигурност и независимост чрез въглищните централи, искаме да запазим подхода всяка една държава сама да определя своя енергиен микс или производството си на енергия. С колегата Валентин Вълчев неспирно мислим какъв да бъде подходът. Спечелихме една голяма битка, а именно, че „Въглищни региони в преход“ беше стартирана по време на европредседателството на страната ни“, подчерта Станков и подчерта, че са успели да се преборят за 5 млрд. които са заложени за „Въглищни региони“ и увери, че това участието не изисква от нас да извеждаме енергийни мощности в Маришкия басейн.

Той заяви, че дигитализацията навлиза все повече в енергетиката.

„Вече говорим за умни мрежи, електромобилност. Вече говорим за това какво ще е бъдещето на енергетиката, какви ще са разервоарите на енергия. И смея да твърдя, че единствената причина ние да препостигнем нашата цел за ВЕИ е това, че ги има нашите въглищни централи. Благодарение на тях, се открива балансът да бъде сигурна системата. На местно равнище предприехме краткосрочни и средносрочни мерки, които са изпълнени - да бъдат подсигурени квотите за ТЕЦ „Марица Изток 2“. А дългосрочните са визия и начинът, по който нашата държава сама да може да определя енергийния микс, дерогация – да, безсрочна. Стабилна енергетика и излизане на позитивни цифри в енергийните дружества и повишаване на доходите на заетите в сектора“, очерта ситуацията Станков./БГНЕС