Мария Габриел получи проучвателния мандат

Мария Габриел, Николай Денков, Кирил Петков и преговорният екип на ГЕРБ-СДС – Деница Сачева, Рая Назарян и Теменужка Петкова влязоха заедно в сградата на президентството, предаде репортер на БГНЕС.

ГЕРБ-СДС определи Мария Габриел за кандидат за министър-председател, която да получи проучвателния мандат за съставяне на правителство. Кандидатурата ѝ пред президента представи зам.-председателя на партията Теменужка Петкова, която изтъкна професионализма на досегашния вицепремиер и министър на външните работи.

"Имате 7 дни за представяне на структура и състав на Министерски съвет", заяви Радев при връчване на папката на Мария Габриел.

От своя страна Габриел отбеляза, че България има нужда от стабилност.

Срещата на "Дондуков" 2 продължава без присъствието на медиите.

БГНЕС припомня, че по-рано изтече списък със състав на Министерски съвет, който все още не е потвърден, но според който ГЕРБ-СДС ще има 8 министри, а ПП-ДБ - 7.

Мария Габриел ще бъде премиер и министър на външните работи; Николай Денков - вицепремиер по европейските въпроси; Асен Василев - министър на финансите; Калин Стоянов остава начело на Министерството на вътрешните работи; Андрей Цеков остава министър на регионалното развитие и благоустройството; Деница Сачева поема поста на министър на труда и социалната политика; Христо Гаджев заменя Тодор Тагарев начело на Министерството на отбраната; Атанас Славов остава министър на правосъдието; Красимир Вълчев ще е министър на образованието; Катя Панева - на здравеопазването, Кръстьо Кръстев остава министър на културата; Ивелина Василева поема МОСВ; Кирил Вътев остава на поста си като министър на земеделието и храните; Росен Желязков напуска поста си като председател на НС и става министър на иновациите; Жечо Станков поема българската енергетика; Богдан Богданов остава министър на икономиката и индустрията, Георги Гвоздейков също запазва поста си и остава министър на транспорта и съобщенията; Александър Йоловски също остава начело на министерството на електронно управление; Зарица Динкова остава министър на туризма, а Димитър Илиев - на младежта и спорта. /БГНЕС