Мария Янева: Ин витро не прави дете, ин витро създава семейство

Ин витро процедурата не прави дете, ин витро създава семейство. Донорите са хора, които по закон са длъжни да имат едно живо родено детенце, те са хора, които даряват частица от себе си. Това са хора, които изцяло искат единствено и само да помогнат в името на това да се роди още едно детенце. Това заяви в интервю за БГНЕС Мария Янева, председател на Фондация „Искам бебе“ и адвокат.

„Много е важно да кажем, че в днешно време стерилитетът е споделен. Той не е само при жената, не е само при мъжа. Много често в началото започват да се търсят проблемите само при единия партньор“, сподели тя. По думите ѝ, за да стигнем обаче до извода къде всъщност се крие проблемът и защо няма бебе, и двамата партньори трябва да се обърнат към лекарска помощ.

Мария Янева подчерта, че възрастта винаги е бил един от най-големите проблеми и тенденцията в днешно време е жените да отлагат забременяването за по-късен етап от живота си, но това оказва съществено влияние върху репродуктивните им способности.

„Това е основният проблем на хората във фертилна възраст с оглед на това, че дори и все по-често младите хора започват да отлагат раждането на първо дете. Те си мислят, че на 27 – 30 години имат още време. Всъщност, биологичният часовник не мисли така“, подчерта тя и уточни, че има все повече жени, които до 30-годишна възраст не просто имат намалял яйчников резерв, а вече са с изчерпан такъв. Председателят на Фондация „Искам бебе“ допълни, че това неминуемо ще доведе до използването на донорски генетичен материал.

„За съжаление, тук наблюдаваме тенденцията, в която все повече млади хора, пак искам да подчертая, млади хора, стигат до донорски генетичен материал. Вече в напреднала възраст, за жалост, там нещата стоят по много по-различен начин, особено при пациентите над 43 – 44 години“, каза Янева.

Културата на хранене и некачествените храни също оказват влияние върху репродуктивните способности при мъжете и жените. Друг съществен проблем са тютюнопушенето и употребата на алкохолни напитки в много ранна възраст.

На въпроса дали спрямо предишни години броят на жените и мъжете с репродуктивни проблеми е намалял или се е увеличил, Мария Янева отговори: „Тук отново, за жалост, трябва да посочим, че последното социологическо проучване на наши партньори, което беше направено през изминалата година, всъщност установи, че към 2021 година хората с репродуктивни проблеми са 290 000, за разлика от 2014 година, когато те бяха едва 145 000, тоест наблюдаваме една тенденция, в която ние почти двойно сме увеличили хората, които имат проблеми със зачеването“.

В момента нямаме нормативна база, която да определи възрастта за даряване, така че всяка една майка, която желае да помогне, може да го направи, като се обърне към нашата фондация, заяви тя.

За да се стимулират хората да стана донори, според Мария Янева трябват повече разговори и повече популяризация на мисията и дейността на Фондация „Искам бебе“. Важно е също така да бъде показан и резултатът, защото хората ще бъдат стимулирани да дарят част от себе си, когато видят едно изстрадало семейство, което е преминало през целия този дълъг процес, за да може най-накрая да прегърне своето дете. „Ние сме добри хора. Българинът – той умее да дарява. Аз съм сигурна, че в един такъв момент ние ще можем да накараме повече хора да се включат в това да даряват частица от себе си, за да има смях и в други български семейства“, сподели тя.

На въпроса какво би казала на онези двойки, които не са готови да признаят, че имат проблем в репродуктивно отношение и как да се осмелят да потърсят помощ, Мария Янева сподели, че също е бивш пациент, но е намерила решение на проблема. „Успях да прегърна детето си тогава, когато аз реших да споделя, да призная с лицето си, че имам проблем“, каза тя. По думите ѝ в XXI век всеки един проблем може да бъде решен. „Медицината е на толкова високо ниво, а и ние имаме прекрасни лекари в България, които могат да помогнат, затова не се страхувайте, изправете се, трябва любов, търпение и смирение“, заключи тя.

Вече 15 години Фондация „Искам бебе“ помага на семействата, които не могат да имат по естествен път свое дете. Към днешна дата с помощта на фондацията, нейните спонсори, дарители и съмишленици са родени над 5 000 български деца. /БГНЕС