Манчини: Доминирахме Англия след ранния гол

Селекционерът на Англия Роберто Манчини похвали тима си и заяви, че Италия „доминира“ Англия, след като допусна ранен гол на „Уембли“ в неделя, за да спечели финала на Евро 2020.

Манчини изведе Италия до втора европейска титла.

Справихме се отлично. Допуснахме ранен гол и изпитвахме затруднения, но след това доминирахме в мача. Момчетата бяха прекрасни, не знам какво повече да кажа. Важно е за всички хора и фенове. Надявам се да празнуват в Италия“, сподели той за RAI Sport след победата с 3:2 след изпълнение на дузпи, след като редовното време и продълженията завършиха при равенство 1:1.

Леонардо Бонучи изравни в средата на втората част след ранното попадение на Люк Шоу. При дузпите Джанлуиджи Донарума направи две решителни спасявания след удара в гредата на Маркъс Рашфорд. Италия триумфира за втори път с европейската титла след 1968-а. Скуадрата е вече в серия от 34 поредни мача без загуба, като отговори със стил на предизвикателството след провала да се класира за Мондиал 2018 в Русия.

Донарума замени ветерана Джанлуиджи Буфон след квалификационния провал преди три години. „Бяхме невероятни, не дадохме и сантиметър на съперника. Ние сме фантастичен тим и заслужаваме този успех. Голът можеше да ни убие, но ние останахме активни и не се отказахме“, коментира стражът на Милан, който бе определен за Играч на турнира.

Саутгейт не успя да донесе мечтания първи голям трофей за Англия от 1966-а насам.

Селекционерът на Англия Гарет Саутгейт заяви, че той е взел решението тийнейджърът Букайо Сака да изпълни последната пета дузпа при поражението от Италия в неделния финал на Евро 2020.

Домакините, играещи в своя първи голям международен финал от 1966-а насам, отстъпиха с 2:3 при дузпите, след като преди това срещата завърши при равенство 1:1 в редовното време и продълженията на „Уембли“. Саутгейт вкара от резервната скамейка и Джейдън Санчо и Маркъс Рашфорд дълбоко в продълженията, за да изпълнят впоследствие дузпи, като и двамата се провалиха, а Англия пропусна да материализира ранното си предимство от попадението на Люк Шоу.

Аз избрах изпълнителите. Невероятно разочарован съм да не отидем още една крачка напред. Решихме да направим промените в края на мача, но губим или печелим заедно като отбор“, сподели той за ITV.

Крилото на Арсенал Сака, който имаше едва пет двубоя за „Трите лъва“ преди турнира, не успя да се разпише при последната пета дузпа, спасена от стража на Италия Джанлуиджи Донарума, след като Жоржиньо пропиля шанса да донесе титлата на „Скуадрата“. „Това бе мое решение (б.ред; да даде дузпата на Сака). Работихме с тях на тренировка. Беше хазартен ход“, призна Саутгейт, който пропусна ключовия наказателен удар, когато англичаните загубиха в полуфиналите на Евро 96 от Германия на домашна земя. /БГНЕС