Манчестър Юнайтед сломи бойкия Ковънтри след дузпи за нов финал със Сити за ФА Къп

Манчестър Юнайтед се класира за финала в тазгодишното издание на турнира за Купата на Футболната асоциация. На "Уембли" "червените дяволи" бяха пред угрозата да отпаднат крачка преди сблъсъка за трофея, след като изпуснаха три гола аванс през второто полувреме срещу втородивизионния Ковънтри, но в крайна сметка продължиха напред след рулетката на дузпите (4:2).


Скот Мактоминей даде преднина на Юнайтед в 23-та минута, след като засече остър пас от дясно на Диого Далот. В добавеното време на първата част Хари Магуайър преодоля с глава стража на Ковънтри Брадли Колинс и удвои аванса на тима, воден от Ерик тен Хаг. Резултатът стана класически след точната интервенция на Бруно Фернандеш в 58-та минута. Манчестърци помислиха, че са си оплели кошницата, но съперникът им от Чемпиъншип, който отстрани Уулвърхемптън с 3:2 като гост след два гола в добавеното време в четвъртфиналите, бе на друго мнение.

Елис Симс намали на 1:3 в 71-та минута, а осем по-късно удар на Калъм О'Хеър рикошира и влетя във вратата на Андре Онана. В края на допълнителното време Ковънтри стигна до немислимото - шанс да изравни и да прати полуфинала в продължения. Втородивизионният отбор получи правото да изпълни дузпа за игра с ръка на Арън Уан-Бисака и Хаджи Райт не сбърка от бялата точка за 3:3.


В продълженията не паднаха нови попадения, въпреки че резервата Виктор Торп реализира четвърти гол за Ковънтри, но той бе отменен от ВАР заради тънка засада. Стигна се до рулетката на 11-метровите наказателни удари. Те започнаха лошо за Юнайтед, който пропусна чрез Каземиро. След две точни изпълнения за Ковънтри и такова от страна на Далот обаче се стигна до спасяване на Онана срещу О'Хеър. По-непретенциозният от двата отбора отново се пропука, след като Бен Шийф прати топката над вратата и така Расмус Хьойлунд получи възможността да прати "червените дяволи" на финал. Той преодоля Колинс и така Тен Хаг и компания ще се изправят срещу градския съперник Сити в спор за отличието.

Финалът на ФА Къп е на 25 май и ще бъде повторение на този от последното издание, в който "гражданите" спечелиха с 2:1. Юнайтед е втори по трофеи с 12, на два зад рекордьора Арсенал, докато Сити има 7 на своята сметка. /БГНЕС