Манчестър Юнайтед от Свищов: Английските фенове са лумпени

По темата за английските фенове той допълва, че „те са най-големите расисти в света, пък сега да говорят за нас като такива, не е честно!“. Относно глобата, която Дисциплинарната комисия на УЕФА ще наложи на България (размерът й ще стане ясен на 28-ми октомври – бел. ред.), Манчестър заяви, че „В комисията работят предимно чиновници, администрация и бюрократи, и съм убеден, че те дори не са гледали спорния мач. Всъщност, за да е толкова зле футболът на световно ниво, отчасти и тези чиновници имат вина. Завъртяха се финансови групировки, интереси, и футболът вече не прилича на онзи от 70-те и 80-те години, когато играта беше красива“.

На въпрос каква е разликата между открити расистки обиди по време на мачове, в които фенове хвърлят банани към играчите на терена, и между очевидните провокации на група фенове на България-Англия, Манчестър даде пример с мач от по-долна дивизия в английската лига. Там феновете грубо обиждат вратаря, който е тъмнокож, като го замерят с банани, обиждат, плюят и правят маймунски движения. „Мачът беше прекъснат, но това дори не беше отразено от местните медии. Ето това е двоен стандарт, който говори, че английските запалянковци умишлено търсят скандал и правят провокации извън Острова“.

„По-големи расисти от англичаните няма, потвърждават и мои приятели, които живеят в Лондон. Затова съм убеден, че спорът по време на мача с Англия е умишлено търсена провокация с неясна цел.“

Категорично не съм съгласен националният отбор на България да бъде наказван заради една група провокатори, допълни Манчестър. „Именно такива групи хора могат да бъдат видени на платени протести на определени политически партии – те са едни и същи лица с едни и същи облекла“, продължава Манчестър и допълва, че именно Великобритания може да бъде пример за решаването на въпроса с агресивните футболни фенове. „Бившият министър-председател Маргарет Тачър за една нощ реши проблема с агресорите на трибуните по време на мач – бяха установени за една нощ и на всичките им беше наложена забрана да влизат на стадион в разстояние на пет години. По-голямо наказание от това за един футболен фен няма“, казва Манчестър и добавя, че ултрасите у нас отдавна вече не са само футболни агресори, а са нарицателно за всякакъв вид насилие. „Често насилието е придружено и от употреба на някакъв вид наркотици или алкохол“, смята фенът.

„Едно време ни изкараха, че сме правили атентат срещу Папата, а сега едва ли не сме расистка нация – аз не съм съгласен заради един лумпен да ме изкарват расист, - мен и моята нация“, завърши Манчестър Юнайтед от Свищов. /БГНЕС