Манчестър Сити даде шампионска заявка с бой по Ливърпул на "Анфийлд"

Отборът на Манчестър Сити доказа, че е основният фаворит за титлата във Висшата лига, след като разби Ливърпул с 4:1 като гост в дербито от 23-ия кръг на първенството. На "Анфийлд" възпитаниците на Пеп Гуардиола направиха страхотно второ полувреме, за да нанесат тежко поражение на настоящите шампиони и да се откъснат на пет точки на върха в класирането.

Манчестър Сити тотално надигра Ливърпул на "Анфийлд".

От самото началото "гражданите" владееха контрола на двубоя и бяха по-опасният отбор, но трудно стигаха до чисти голови положения. В 37-та минута Илкай Гюндоган можеше да даде преднина на Сити от дузпа, отсъдена за нарушение на Фабиньо срещу Рахийм Стърлинг, но стреля над вратата. Само четири минути след почивката Гюндоган се реваншира и откри резултата от добавка, след като Алисон бе парирал изстрел на Фил Фоудън. Противно на хода на играта "червените" успяха да изравнят в 63-та минута, когато Мохамед Салах изравни от дузпа, отсъдена за фал срещу него, извършен от Рубен Диаш.

В 73-та минута Алисон подари топката на Фил Фоудън, който нахлу в наказателното поле на Ливърпул и подаде на Гюндоган, а германският национал не сбърка на празна врата от непосредствена близост. Само три минути по-късно вратарят на мърсисайдци направи нова груба грешка и даде топката на Бернардо Силва, който асистира на Рахийм Стърлинг за 3:1. В 83-та минута Фоудън ознаменува страхотното си представяне с най-красивия гол в мача, след като прониза Алисон със силен изстрел по диагонал.

По този начин Манчестър Сити стигна до 14-та поредна победа във всички турнири и вече води с пет точки пред втория Манчестър Юнайтед, като "гражданите" са изиграли мач по-малко от градския съперник. От своя страна Ливърпул записа три поредни домакински загуби в първенството за първи път от 58 години насам, а тимът остава на четвърта позиция с актив от 40 точки, десет по-малко от лидера. /БГНЕС