Макс Верстапен над всички в Гран при на Франция

Макс Верстапен взе победата в Гран при на Франция. Пилотът на Ред Бул потегли от втора позиция и пое лидерството след отпадането на Шарл Льоклер. Това бе седма победа от началото на сезона и втора на пистата "Пол Рикар" за световния шампион. Втори завърши Люис Хамилтън с Мерцедес. Последното място на подиума бе заето от Джорж Ръсел също с Мерцедес. Победителят в квалификацията Шарл Льоклер водеше в началната фаза на надпреварата във Франция, преди да катастрофира на завой номер 11.

За Верстапен това беше седма победа от началото на сезона и общо 27-ма в неговата кариера.

Успехът на лидера на Ред бул му позволи да се откъсне на върха с аванс от 63 точки пред Льоклер. Пилотът на Ферари поведе от първата обиколка, но в 18-ата допусна грешка, завъртя се и катастрофира.

Това се случи в момент, в който Верстапен беше сменил гумите си, а от Ферари избраха да задържат Льоклер на трасето за по-дълго време. След ситуацията Макс нямаше големи проблеми да удържи първата позиция.

Карлос Сайнц стигна до 5-ото място, а Топ 10 допълниха Алонсо, Норис, Окон, Рикардо и Строл, който в последния завой едва не бе ударен от съотборника си Себастиан Фетел.

След победата си Верстапен вече има 233 точки и пълен контрол върху шампионата. Льоклер отпадна за трети път през кампанията, но остава втори със 170 точки. Чеко Перес има 163, а след това следват Сайнц със 144, Ръсел със 143 и Хамилтън със 127. /БГНЕС