Макрон затяга надзора върху полицията

Френският президент Еманюел Макрон ще обяви тази седмица планове за засилване на надзора върху полицията, каза източник от президентството след многократни обвинения към охраняващите обществения ред за бруталност и расизъм.

Макрон ще представи широкообхватна реформа на полицията в реч във вторник, с което ще се сложи край на продължилите месеци дискусии за това как да се подобрят отношенията между силите и общностите, както и условията на работа на служителите на реда, каза служителят, който поиска да не бъде посочен.

Причина за консултациите беше видео, което показва четирима бели полицаи, които бият невъоръжен чернокож музикант в неговото парижко студио през ноември миналата година. Нападението срещу Мишел Зеклер предизвика масово възмущение и засили жалбите на френските активисти от Black Lifes Matter относно грубата тактика, използвана срещу малцинствата, особено чернокожите и арабите.

Президентският източник каза, че предложенията на Макрон ще включват създаване на механизъм, позволяващ "независим надзор" над полицията.

В речта си във вторник Макрон също ще обяви плановете си да "инвестира масово" в полицията в замяна на "радикални промени" в начина, по който те защитават гражданите.

Една от ключовите критики към полицията във Франция е, че страната няма независим полицейски наблюдател. Генералната инспекция на националната полиция (IGPN), която понастоящем разглежда жалби, се състои предимно от полицейски служители и нейният ръководител се назначава от вътрешния министър, който отговаря за полицията.

Помощниците на Макрон заявиха, че новият механизъм за надзор ще бъде „извън“ IGPN.

През април президентът предложи създаване на парламентарна делегация, която да разглежда жалби.

През юни 2020 г. хиляди французи участваха в глобалните протести на Black Lives Matter, предизвикани от смъртта на чернокожия американец Джордж Флойд в ръцете на американската полиция. Протестиращите заявиха, че смъртта на Флойд отразява инциденти във Франция, където няколко души са загинали или са били сериозно ранени в ареста или при ареста.

Макрон отрече проблем с институционалния расизъм в полицията, но призна проблем с расовото профилиране.

"Когато имате цвят на кожата, който не е бял, вие сте спирани много повече (от полицията). Вие сте идентифицирани като проблемни фактори", каза той през декември за портала за видео новини Brut.

Полицаите се оплакват, че са претоварени и самите те са все по-често атакувани от проявяващи насилие демонстранти и престъпни групировки./БГНЕС