Макрон в САЩ: Френска наполеоновска твърдост и посрещане с американско сирене-шампион

Френският президент Еманюел Макрон е на знаково посещение в САЩ. То започна с визита в централата на НАСА във Вашингтон заедно с вицепрезидента на САЩ Камала Харис, предаде Анадолската агенция.

Макрон и Харис обсъдиха американско-френското партньорство в областта на космическото пространство, което продължава вече повече от шест десетилетия, съобщи представител на Белия дом.

"Това ще бъде възможност да се направи преглед на съществуващото сътрудничество в областта на космическата наука, изследването на космоса и използването на данните, събрани от космоса, за борба с изменението на климата", каза служителят.

"Тя ще се основава и на нови области на сътрудничество, установени след срещата на вицепрезидента и президента Макрон в Париж миналата година."

Преди срещата Макрон заяви, че САЩ и Франция са направили "много заедно през последните десетилетия" и имат "много проекти".

"Космосът е новото място на конфликт. И в това пространство също имаме луди играчи. Имаме и нелоялни държави. И имаме нови хибридни атаки", каза той.

"Имаме същия ангажимент и привързаност към науката и прогреса, които споделяме, както и към демократичните ценности, и мисля, че изграждането на тези нови правила и тяхното съвместно определяне е много важно за нас", добави той.

От своя страна вицепрезидентът на САЩ подчерта, че "Франция е жизненоважен съюзник за САЩ“ и добави, че има "толкова много потенциал" по отношение на работата, която двете нации могат да свършат.

"И по-специално, когато работим заедно, въз основа на споделени принципи и ценности, за да се възползваме от тези възможности", добави тя.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин от своя страна се срещна с френския си колега Себастиен Лекорну в Пентагона, предаде АФП.

"Министър Остин и министър Лекорну затвърдиха значението на поддържането на силното двустранно сътрудничество, което нашите страни поддържат, и подписаха съвместна декларация за намерения, кодифицираща общите ни принципи", се казва в изявление на Пентагона.

"Лидерите обсъдиха също така подкрепата за Украйна, силата на НАТО и сътрудничеството в Индо-Тихоокеанския регион", се допълва в съобщението.

Съединените щати са начело на международните усилия за предоставяне на помощ за сигурността на Украйна. До момента Франция е предоставила на Киев ключово оборудване, включително ПВО и артилерия.

Франция също така потвърди, че Лекорну и Остин са подписали декларация за отношенията на двете страни в областта на отбраната.

Документът "задълбочава и изяснява рамката на нашето оперативно сътрудничество, особено в Индо-Тихоокеанския регион и в Африка, с цел засилване на нашата оперативна съвместимост", се казва в изявлението.

Американските индустриални субсидии са "супер агресивни" спрямо френските конкуренти, заяви френският президент Еманюел Макрон по време на посещението във Вашингтон.

"Това е супер агресивно спрямо нашите бизнесмени", каза той на членове на Конгреса и бизнес лидери, предаде АФП.

Макрон визира подписания от Байдън Закон за намаляване на инфлацията (IRA), с който се предвижда да се инжектират милиарди долари в екологосъобразни отрасли.

Белият дом изтъква закона за IRA като новаторско усилие за възстановяване на производството в САЩ и насърчаване на технологиите за възобновяема енергия. Правителствата на Европейския съюз са недоволни и заплашват да започнат търговска война, като субсидират собствения си сектор на зелена икономика.

Макрон, който заяви, че просто иска "да бъде уважаван като добър приятел".

"Не искам да се превръщам в пазар за продажба на американски продукти, защото имам абсолютно същите продукти като вас", каза Макрон.

"И последицата от IRA е, че вие може би ще решите вашия проблем, но ще засилите моя проблем. Съжалявам, че съм толкова прям", каза той.

В отговор Белият дом настоя, че държавното посещение е свързано с "топлите отношения" на двамата президенти.

Напредъкът на САЩ в зелената икономика ще помогне и на европейците, заяви прессекретарят Карин Жан-Пиер. IRA "предоставя значителни възможности за европейските фирми, както и ползи за енергийната сигурност на ЕС. Това не е игра с нулева сума."

По-късно в речта си във френското посолство Макрон наблегна на въпроса за субсидиите и заяви, че те могат да се превърнат в истинска пречка в отношенията на САЩ с Европа.

Според Макрон това са избори, които „ще разделят Запада“.

Все пак Макрон заяви, че американско-френските връзки остават стабилни и призова двете страни да се вслушват във "връзките, които историята е създала между нас, съюз, по-силен от всичко".

Друга причина за недоволство в Европа е високата цена на износа на втечнен природен газ от САЩ, който рязко нарасна, за да компенсира отменените руски доставки.

Американците ще предприемат много смел ход при посещението на френския президент Еманюел Макрон. Те ще се срещнат с французите в област, в която те отдавна са отлични майстори: вино и сирене, предаде АФП.

Първата дама Джил Байдън ще предложи най-доброто от Америка на Макрон и неговия антураж на пищна вечеря в Белия дом днес.

Докато Елисейският дворец разкриваше списъка с подаръците, които Макрон ще предложи на американския си колега Джо Байдън, които включват и луксозна чаша „Christofle“, съпругата на американския президент разкри обстановката и менюто за гала вечерята.

Тя ще се проведе под голяма шатра в градините, на маси, отрупани със свещници и цветя в цветовете на двете държави.

Ще има омари заедно с говеждо месо, тиквички от градината на Белия дом и торта, наред с други деликатеси.

Но Първата дама особено държи да се сервират американски сирена, включително синьо сирене от северозападен Орегон. То е първият американски продукт, спечелил Световния шампионат по сирене през 2019 г.

Тостовете ще бъдат поднесени с американско пенливо вино, но в чаши, произведени във Франция.

А водещ на вечерта ще бъде Джон Батист, джаз музикант от Луизиана - бившата провинция, отстъпена от Франция на САЩ, която Макрон ще посети в петък.

Париж обяви, че ще подари на Байдън чаша от „Christofle“, компанията за висококачествена посуда и бижута. Наред с други неща тя е снабдила престижния круизен лайнер "Нормандия".

Като такава тя е препратка към трансатлантическите отношения. Първото плаване на френския кораб до Ню Йорк е международен триумф през 1935 г.

Френският президент взе със себе си и плоча със саундтрака на филма на Клод Льолуш от 1966 г. "Un homme et une femme“, а самият режисьор е част от френската делегация. /БГНЕС