Макрон срещу новия империализъм

Френският президент Еманюел Макрон осъди „новия империализъм“ в Тихия океан по време на знаково посещение в региона, като предупреди за заплаха за суверенитета на по-малките държави.

Макрон - който говори във Вануату по време на първото посещение на действащ френски лидер в независима тихоокеанска островна държава - се опита да предложи френска алтернатива в регион, в който САЩ и Китай се борят за влияние.

„В Индо-Тихоокеанския регион, и по-специално в Океания, се появява нов империализъм и логика на властта, която застрашава суверенитета на няколко държави - най-малките, често най-крехките“, каза Макрон в речта си.

„Нашата стратегия за Индо-Тихоокеанския регион е преди всичко да защитаваме чрез партньорства независимостта и суверенитета на всички държави в региона, които са готови да работят с нас“, посочи стопанинът на Елисейския дворец.

Китай се стреми да разшири влиянието си в южната част на Тихия океан, като по-специално навлиза в Соломоновите острови, с които миналата година подписа секретен отбранителен пакт.

Пекин също така поддържа обширни, оспорвани претенции към Южнокитайско море.

Съединените щати - доминиращата военна сила в южната част на Тихия океан след Втората световна война - реагираха, като обявиха нова помощ, откриха посолства в региона и подписаха пактове, включително скорошно споразумение за отбрана с Папуа Нова Гвинея.

Макрон заяви, че се чувства свободен да отправи предупреждението за амбициите на големите сили в Тихия океан, защото „ние признаваме колониалното си минало тук, във Вануату“.

Вануату, бивша френско-британска колония до обявяването на независимост през 1980 г., е преживяла колониална история на „заграбване на богатството и експлоатация на хората“, каза той.

„Ние сме наследници на това минало“, допълни Макрон, изброявайки историята от времето на европейското заселване, която включва експлоатация на коренното население за работа в плантациите.

„Вануату е претърпяла колонизация, толкова брутална, колкото и тези, наложени другаде в Африка или Азия. Това наследство не бива да се забравя“, подчерта Макрон.

Постепенно спиране на изкопаемите горива

Макрон се стреми да потвърди значението на страната си като „балансираща сила“ в региона.

Франция има 1,6 млн. граждани в Азиатско-тихоокеанския регион в седем отвъдморски територии, включително Нова Каледония и Френска Полинезия, и изключителна икономическа зона, простираща се на девет милиона квадратни километра.

Но Франция трябваше да пренастрои стратегията си в Тихия океан, след като през 2021 г. Австралия развали сделката за покупката на флот от подводници с дизелов двигател от Париж.

Вместо това Канбера избра ядрени подводници, построени в САЩ и Великобритания, в рамките на така наречения пакт AUKUS.

С оглед на това, че изменението на климата е приоритет за ниско разположените тихоокеански островни държави, застрашени от покачване на морската вода, Франция и Вануату отправиха съвместен призив за международни действия.

„Франция и Вануату отново заявяват, че първата спешна стъпка за намаляване на щетите, причинени от изменението на климата, е да се ускори постепенното отказване от изкопаемите горива“, се казва в изявлението им.

Френският лидер обаче вече срещна съпротива по време на тихоокеанската си обиколка.

По време на първата му 48-часова спирка във френската територия Нова Каледония някои от подкрепящите независимостта коренни жители канаки бойкотираха разговорите с Макрон за обсъждане на нейното бъдеще.

Президентът предупреди, че сепаратизмът рискува да доведе до насилие, като призова лагера на привържениците на независимостта да приеме резултатите от три референдума, които подкрепят оставането на страната в състава на Франция.

Като знак за глобалния фокус върху Тихоокеанския регион, обиколката на Макрон с три спирки - той кацна в Папуа Нова Гвинея в четвъртък вечерта, където ще посети националния парк Варирата - съвпадна с две посещения на висши служители от САЩ.

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкен проведе в четвъртък разговори със съюзника си Нова Зеландия, а ден по-рано предупреди за "хищнически" китайски инвестиции в Тонга.

Министърът на отбраната на САЩ Лойд Остин също се срещна с правителството на Папуа Нова Гвинея в четвъртък и обяви разполагането на американски кораб за брегова охрана там след подписването на неотдавнашния договор за отбрана. /АФП