Макрон с "историческо" посещение в Узбекистан

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че страната му трябва да увеличи влиянието си в Централна Азия, тъй като Европа, Русия, Китай и Турция се борят за влияние в богатия на ресурси регион.


Макрон е в Узбекистан - първото пътуване на френски президент в страната от близо 30 години насам - за да насърчи бизнес и културния профил на Франция, предаде АФП.

Френският президент използва пътуването, за да подкрепи програмата на узбекския президент Шавкат Мирзийоев за отваряне на страната за световни инвеститори.

"Узбекистан се трансформира. Ние трябва да бъдем там", заяви Макрон при откриването на френско-узбекски бизнес форум в древния град Самарканд, който е част от Пътя на коприната.

След десетилетия на изолация, последвали разпадането на СССР, Мирзийоев се опитва да привлече световни инвестиции и да подобри имиджа на бившата съветска държава.

Критици и правозащитни групи твърдят, че Узбекистан все още е силно авторитарен, а политическата опозиция и инакомислието са забранени.

Миналата година 21 души бяха убити по време на сблъсъци между полицията и протестиращите в рядък епизод на граждански протести.

Париж подчерта "динамиката на реформите" в страната и заяви, че редовно повдига въпроси, свързани с върховенството на закона.

"Френското правителство има доверие във вашата стратегия", каза Макрон на Мирзийоев.

"Ние вярваме в тази политика. Насърчаваме я и искаме да участваме в нея."

Двамата лидери бяха заснети да се поздравяват с дълга прегръдка, когато Макрон пристигна вечерта на 1-ви ноември.

Пътуването на френския лидер в региона се следи отблизо от Москва и Пекин, които имат дългогодишни връзки в Централна Азия.


Регионът е ключов за огромния инфраструктурен проект на Китай "Един пояс, един път", а Казахстан, Киргизстан и Таджикистан са част от водения от Москва военен съюз.

Но след като Москва води война в Украйна, други сили усещат, че има възможност да засилят влиянието си в региона.

На 1-ви ноември Макрон благодари на Казахстан, че "отказва да стане васал" на по-големи сили, които искат да доминират.

Казахстан е близък съюзник на Русия, но не подкрепи инвазията на съседната Украйна и обеща да прилага международните санкции срещу Москва.

Кремъл посрещна визитата на Макрон хладно, като предупреди Франция и други държави от ЕС да не "сплашват" страните, които имат връзки с Русия.

"Всяка държава и централноазиатските държави естествено имат право на своя външна политика", заяви говорителката на руското външно министерство Мария Захарова.

"Но съществува антируски нараитив, който западните държави и западните лидери включват в контактите си с редица държави и по-специално с държавите от Централна Азия", добави тя.

Мирзийоев заяви, че посещението на френския президент има "историческо значение" и че двамата са се "договорили да развият двустранните отношения до нивото на стратегическо партньорство".

Около 60 френски бизнес лидери са придружавали Макрон по време на пътуването му.

Бяха подписани няколко споразумения в областта на енергетиката, минералите и транспорта, включително с френския уранов гигант "Орано", който заяви, че е добил 350 килограма уран в рамките на пилотен проект и възнамерява да засили присъствието си в страната. /БГНЕС