Макрон разчита на успеха на Нормандския формат

"Нормандският формат на преговори трябва да бъде запазен". Френският президент Еманюел Макрон изрази това убеждение в навечерието на срещата в Париж на политическите съветници на преговорния формат от Франция, Германия, Русия и Украйна.

Дискусиите на политическите съветници на Четворката ще започнат във френската столица днес по обяд местно време. Русия ще бъде представена на разговорите от Дмитрий Козак, заместник-ръководител на президентската администрация.

В изказването си в Берлин след разговорите с германския канцлер Олаф Шолц френският президент изрази категорично несъгласие с мнението на присъстващите журналисти, които твърдяха, че четиристранният формат за уреждане на украинския въпрос "не е полезен". Според него "каналите за дискусия и диалог никога не трябва да бъдат изоставяни". Макар че резултатите от този преговорен процес, започнал в Нормандия през лятото на 2014 г., не са били на "нивото на очакванията" на Париж и Берлин, Макрон предупреди да няма отказ от него. "Отказът да продължим би означавал да признаем, че политическото решение вече не е на дневен ред", предупреди той.

Според Макрон "работата в този формат трябва да бъде непрестанна". Според оценката на френския президент срещата на четиримата държавни и правителствени ръководители в Париж през декември 2019 г. "е дала възможност да се постигне сериозен напредък". Той даде положителна оценка на перспективите за предстоящите срещи. "Срещата на нашите политически съветници в сряда, както и перспективата за нова среща, която този път ще бъде организирана в Германия, според мен създават положителни очаквания и дават възможност за възобновяване на дипломатическия процес", отбеляза той./БГНЕС

Париж / Франция