Макрон посрещна топло саудитският престолонаследник въпреки протестите

Френският президент Еманюел Макрон приветства саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман на преговорите в Елисейския дворец в Париж с дълго ръкостискане. Това става на фона на възмущението на правозащитните групи от срещата между двамата ръководители.

Макрон топло поздрави фактическия владетел на кралството преди вечерята им. Според организации по правата на човека разговорите между двамата са крайно неуместни по-малко от четири години след убийството на журналиста Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул.

Принцът пък прави първото си пътуване до Европа след убийството. Преди Париж, бил Салман посети Гърция по-рано тази седмица.

В доклад на ООН за убийството на Хашоги на 2 октомври 2018 г. в консулството на Саудитска Арабия в Истанбул се казва, че има причина да се разследва отговорността на принца.

Редица френски депутати и организации с нестопанска цел в страната изразиха недоволство от срещата между френския президент Еманюел Макрон и саудитския престолонаследник Мохамед бин Салман.

През март 2021 г. Службата на директора на националното разузнаване публикува доклад с версия за убийството на Хашоги, според която саудитският престолонаследник принц Мохамед бин Салман е наредил убийството му. Самият Бин Салман твърди, че Хашоги е бил убит без негово знание.

Даниел Обоно, член на Националното събрание от лявата партия "Непобедима Франция", изрази недоумение защо Русия е бойкотирана за инвазията, докато на Бин Салман, към когото има неизяснени въпроси за Йемен и Хашоги, е казано "добре дошъл". "Това е човекът, когото Макрон смята за "приятел и брат" и когото ще приеме днес в Елисейския дворец", написа тя в профила си в Twitter.

Бившият кандидат за президентските избори във Франция и евродепутат от групата "Европа - Екология - Зелени" Яник Жадо, също се изказа негативно за срещата. "Климатичен хаос? Мир и права на човека? Ден на екологичен дълг? Не! Петрол и оръжия! Пълна противоположност на това, което трябва да се направи", написа политикът в своя Twitter.

По-рано днес две организации за защита на правата на човека подадоха иск в съд в Париж срещу престолонаследника. Те го обвиняват в "съучастие в мъченията и насилственото убийство на Хашоги". /БГНЕС