Макрон обяви "непоколебима подкрепа" за Молдова

Френският президент Еманюел Макрон заяви, че страната му оказва "непоколебима подкрепа" на Молдова в момент, когато напрежението между Кишинев и проруските сепаратисти нараства, предаде АФП.


"Франция потвърждава непоколебимата си подкрепа за независимостта, суверенитета и териториалната цялост на Република Молдова в рамките на международно признатите ѝ граници", заяви той в съвместно изявление с молдовския президент Майя Санду, която е на посещение в Париж.

Две години след нахлуването на Русия в съседна Украйна Молдова е изправена пред "многобройни предизвикателства, предизвикани от конфликта по нейните граници", се казва в изявлението.

На първо място в списъка е проруският отцепнически регион Приднестровие, където миналата седмица официални лица се обърнаха към Москва с молба за "защита".

Нараства загрижеността, че територията може да се превърне в ново огнище на конфликта, като Молдова "е изправена пред засилващи се хибридни атаки", заявиха двамата президенти.

Срещата между Макрон и Санду ще включва подписването на споразумение за отбрана между Кишинев и Париж, както и "икономическа пътна карта".

"Молдовската държава трябва да бъде в състояние да защитава своя неутралитет, да защитава своята територия и своето население и да допринася за регионалната и международната сигурност", се казва в изявлението им.

Макрон и Санду заявиха, че Париж "напълно подкрепя" реформите на Молдова, целящи един ден да се присъедини към Европейския съюз преди референдума, който ще се проведе там по-късно тази година.

Те добавиха, че "реформата в правосъдието и борбата с корупцията" ще бъдат особено важни за успешното кандидатстване за членство. /БГНЕС