Макрон: Израел да избягва ескалация, особено в Ливан

Френският президент Еманюел Макрон призова Израел да избягва ескалация, "особено в Ливан", след приписвания на Израел удар в Бейрут, при който беше убит заместник-лидерът на Хамас, съобщиха от Елисейския дворец на 2 декември.


Макрон, който е разговарял по телефона с израелския министър и член на военния кабинет Бени Ганц, е заявил, че "е от съществено значение да се избягва всякаква ескалация, особено в Ливан, и че Франция ще продължи да предава тези послания на всички участници, пряко или непряко ангажирани в района", съобщиха от президентството.

Лидер номер две на Хамас Салех ал-Арури е бил убит при удар, приписван на Израел, в предградие на Бейрут на 2 декември вечерта, съобщиха от палестинската бойна групировка и ливански служители по сигурността.

Израел редовно нанася удари срещу свързаното с "Хамас" движение "Хизбула" по общата си граница с Ливан, но убийството на Арури е първият случай от началото на войната в Газа, в който той се насочва към ливанската столица.

След удара "Хизбула" се закани, че смъртта на Арури няма да остане "ненаказана", като я нарече "сериозно нападение срещу Ливан... и опасно развитие в хода на войната".

Ливанският министър-председател Наджиб Микати също осъди убийството и заяви, че то "цели да въвлече Ливан" още повече във войната между Израел и Хамас.

В разговора си с Ганц Макрон е повторил призива си за "трайно прекратяване на огъня" между Израел и Хамас, съобщиха от президентството.

Той също така отново изрази "най-дълбоката си загриженост" от нарастващия брой жертви сред цивилното население в Газа, както и от хуманитарната криза, която се разгръща на територията на Палестина, като същевременно потвърди "ангажимента на Франция към сигурността на Израел".

Войната в Газа бе предизвикана от кървавото нападение на Хамас на 7 октомври, в резултат на което в Израел загинаха около 1140 души, повечето от които цивилни, според преброяване на АФП, основано на официални израелски данни.

След нападението Израел започна безмилостни бомбардировки и наземна офанзива срещу групировката, в резултат на които са загинали най-малко 22 185 души, предимно жени и деца, по данни на здравното министерство на Газа./БГНЕС