Макрон: Европа трябва да се организира, в случай че САЩ намалят помощта за Киев

Френският президент Еманюел Макрон призова европейските страни да подкрепят Украйна "в дългосрочен план" и да се подготвят, в случай че Вашингтон реши да спре подкрепата за разкъсваната от война страна, предаде АФП.


От руската инвазия през февруари 2022 г. насам на Украйна са изпратени десетки милиарди долари помощ от САЩ, но републиканските законодатели не са склонни да продължат да подкрепят Киев, като твърдят, че липсва ясна крайна цел, тъй като боевете продължават.

"Трябва да се организираме по такъв начин, че ако Съединените щати направят суверенен избор да спрат или намалят тази помощ, това да не окаже никакво въздействие на място", заяви той пред репортери в Стокхолм заедно с шведския министър-председател Улф Кристерсон.

"Ние, европейците, трябва да продължим да подкрепяме украинския народ", каза Макрон, като подчерта, че Украйна е европейска държава.

"Това е преди всичко наш проблем. Имаме стратегическа цел: Русия не може да победи", добави той.

Френският президент трябва да направи ново посещение в украинската столица Киев през февруари.

Франция работи по ново двустранно споразумение за сигурност с Украйна - по подобие на пакта, договорен между Киев и Лондон - което ще бъде обявено по време на посещението на Макрон в Киев следващия месец.

По-рано този месец Макрон призова френските производители на отбранителни продукти да увеличат производството и иновациите, тъй като Европа се бори да увеличи доставките на оръжие за подкрепа на Украйна. /БГНЕС