Макрон благодари на Меркел за "всичко, което е направила за Европа"

Френският президент Еманюел Макрон благодари на канцлера на Германия Ангела Меркел за това, че го е научила на много, както и за всичко, което е направила за Европа.

„Бих искал да ви благодаря, че ме научихте на толкова много... Благодаря ви, скъпа Ангела, за всичко, което сте направили за нашата Европа“, каза Макрон в реч по повод награждаването на Меркел с Големия кръст на Почетния легион.

Президентът отбеляза, че Меркел като канцлер е допринесла за запазването на единството на Европа, "въпреки всички сътресения".

Макрон връчи на Меркел една от основните награди на Франция - Големия кръст на Ордена на Почетния легион. Френският президент прие германския канцлер с почести във лозаро-винарския регион Бургундия. Това е последното посещение на Меркел във Франция като ръководител на правителството.

Меркел остава временен канцлер на Федерална република Германия до сформирането на нов кабинет. На 26 септември в Германия се проведоха избори за Бундестага. В момента партиите водят преговори за евентуално сформиране на коалиция./БГНЕС

Париж / Франция