МакИлрой поведе след първия ден на ПГА Чемпиъншип

Рори МакИлрой направи най-добрия си първи кръг на Мейджър от 11 години насам, за да поведе в класирането на ПГА Чемпиъншип, докато легендата Тайгър Уудс изпита затруднения във втория си турнир след завръщането на игрището след тежка катастрофа.

Рори МакИлрой.

Седмият в световната ранглиста МакИлрой, който гони първата си Мейджър титла от 2014-а насам, когато триумфира именно на ПГА, завърши с -5 под пар 65, за да дръпне с един удар пред американците Уил Залаторис и Том Хоуг, като американците Джъстин Томас и Мат Кучар, и представителят на Мексико Ейбрахам Ансер завършиха с 67 удара след откриващия ден.

Вдъхновен от четири последователни бърдита, с което изравни най-дългата си подобна поредица в Мейджър, МакИлрой направи най-добрия си кръг на турнир от най-висока категория след 65-те си удара на Ю Ес Оупън 2011, където спечели и първата си Мейджър титла в кариерата. Четирикратният шампион в Мейджърите стартира в група заедно с Уудс и Джордан Спийт. Тайгър, който се завърна миналия месец на Мастърса, направи бърдита на 10-а и 14-а дупки, но завърши лошо след богита на шест от последните си десет дупки за кръг от 74, докато Спийт, който се опитва да оформи кариерен Голям шлем, завърши със 72.

Първите трима в световната ранглиста играха заедно и завършиха с резултати над пара. Световният номер 1 и победител в Мастърса Скоти Шефлър направи ийгъл на пета дупка, последван обаче от пет богита в последните му десет дупки за 71 удара. Вторият в класацията Джон Рам от Испания, шампион на Ю Ес Оупън миналата година, завърши със 73, докато третият Колин Морикава, действащ носител на трофея от Бритиш Оупън, направи едва едно бърди за кръг от 72 удара. /БГНЕС