Македонското МВР: И без забрана забраняваме на българи да влизат в РСМ

Дирекцията за обществена сигурност към македонското Министерство на вътрешните работи официално информира, че няма забрана за влизане на българските граждани, които не бяха допуснати за участие в панихидата на 6-ми май на българското военно гробище в Ново село, Струмица, предаде репортер на БГНЕС.


В официално писмо до адвокат Насер Руфи, който е поискал официално обяснение за грубото нарушаване от страна на македонските власти спрямо четирима български граждани, вътрешното министерство от Скопие пише, че „при тях няма забрана за влизане на територията на РС Македония за Андрей Ковачев, Милен Врабевски, Венцислав Цачев, Ивайло Иванов и Ивайло Колев". Всички те обаче бяха върнати с официален документ от македонско-българската граница на 6-ти май.

„Подчертаваме, че срещу тези лица няма мярка забрана за влизане в РСМ“, пише в отговора до адвокат Руфи. В същото писмо обаче следва напълно нелогичното уточнение, че „в зависимост от обществената сигурност, която се преценява от структурите на РСМ, всеки чужденец трябва да изпълнява условията за влизане в РСМ съгласно Закона за чужденци чл. 11".

Самото писмо е подписано от директора на Дирекцията за обществена сигурност Сашо Тасевски.


На практика това означава, че и без да има забрана всеки може да бъде върнат от границата с мотива, че представлява заплаха за националната сигурност на РСМ.

С подобни методи след 1945 г. зловещата държавна сигурност на югославския диктатор Йосип Броз Тито прилагаше и „мярка арест за всеки, застрашаваш сигурността на Югославия“. /БГНЕС