МАЕ: Търсенето на петрол достига рекордно високи стойности

Международната агенция по енергетика е повишила прогнозата си за ръст на световното търсене на петрол през 2023 г., докато търсенето "достига рекордно високи стойности".


Световното търсене на петрол вече достигна рекордните 103 млн. барела на ден през юни и август и "може да отбележи още един връх", заяви базираната в Париж МАЕ в месечния си доклад.

"Като цяло за 2023 г. световното търсене на петрол ще се увеличи с 2,2 млн. барела на ден до 102,2 млн. барела на ден", се казва в доклада.

На Китай се падат 70% от ръста, посочва МАЕ, като добавя, че търсенето в азиатския гигант "също е по-силно от очакваното, достигайки нови върхове въпреки продължаващите опасения за състоянието на икономиката".

"Търсенето на петрол в световен мащаб бележи рекордно високи стойности, стимулирано от силните летни пътувания със самолет, повишеното използване на петрол за производство на електроенергия и нарастващата активност на китайската нефтохимическа промишленост", заяви МАЕ, предава АФП.

Според агенцията прогнозираното нарастване на световното търсене през 2023 г. ще отбележи "най-високото си годишно ниво", като през февруари тя вече прогнозира годишен рекорд от 101,9 млн. барела на ден.

Нарастващото търсене на петрол идва на фона на напрежението на световните пазари след значителното намаляване на добива от страна на няколко членове на алианса ОПЕК+ - съставен от 13 членове на Организацията на страните износителки на петрол (ОПЕК) начело със Саудитска Арабия и техните 10 съюзници начело с Русия - за да подкрепят цените.

В резултат на това световното предлагане на петрол се понижи с 910 000 барела на ден през юли до 100,9 млн. барела на ден, се казва в доклада на МАЕ.

Рязкото намаляване на производството от страна на Саудитска Арабия през миналия месец доведе до спад на добива от 23-те държави от алианса ОПЕК+ с 1,2 млн. барела на ден до 50,7 млн. барела на ден, което е "почти двугодишно дъно".

Обемите на страните, които не са членки на ОПЕК+, са се увеличили до 50,2 млн. барела дневно, се казва още в доклада.

Повишаване на цените на хоризонта?

През април няколко членове на ОПЕК+ решиха доброволно да намалят производството с повече от един милион барела дневно - изненадващ ход, който за кратко подкрепи цените, но не успя да доведе до трайно възстановяване.

Производителите на петрол се борят със спада на цените и високата волатилност на пазара, отразяваща продължаващите последици от руската инвазия в Украйна и отслабващото икономическо възстановяване на Китай.

Миналата седмица Саудитска Арабия също обяви, че удължава доброволното си намаляване на добива на петрол с един милион барела дневно с още един месец, за да включи и септември.

Москва също пое ангажимент да намали производството с 500 000 барела дневно през август и с още 300 000 барела дневно през септември.

"Пазарните баланси ще се затегнат още повече през есента, защото Саудитска Арабия и Русия ще удължат съкращенията на доставките поне до септември", заяви МАЕ.

Ако настоящите цели на блока се запазят, запасите от петрол могат да намалеят през втората половина на годината "с риск цените да се повишат още повече".

В перспектива до 2024 г., когато светът ще се бори с изменението на климата и ще намали използването на изкопаеми горива, МАЕ заяви, че очаква забавяне на растежа на търсенето.

"Тъй като възстановяването след пандемията се изчерпва, а слабите икономически условия, по-строгите стандарти за ефективност и новите електрически превозни средства оказват влияние върху потреблението, прогнозата е растежът да се забави до 1 млн. барела на ден през 2024 г.", се казва в доклада. /БГНЕС