Мадрид, Париж и Лисабон стартират водороден тръбопровод

Подводен тръбопровод, който да доставя екологичен водород от Иберийския полуостров до останалата част на Европа е амбициозният план на Испания, Франция и Португалия, който събра днес лидерите на трите държави.

Испанският министър-председател Педро Санчес, френският президент Еманюел Макрон и португалският премиер Антониу Коща трябва официално да подпишат плановете в присъствието на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен в рамките на регионална среща на върха на ЕС в Южна Испания.

Очаква се те да очертаят както пътна карта, така и график за завършването на т.нар. проект H2Med, който се надяват да бъде частично покрит с европейски средства.

Проектът за тръбопровод идва в момент, когато Европа се бори да намали зависимостта си от руската енергия след нахлуването на Русия в Украйна през февруари.

Известен още като BarMar заради планирания маршрут, свързващ Барселона и Марсилия, подводният тръбопровод ще пренася екологичен водород, който се произвежда от вода чрез електролиза в процес, използващ възобновяема енергия.

В крайна сметка той ще улесни прехода на ЕС към зелена енергия, твърдят френски и испански правителствени служители.

На срещата в южния град Аликанте ще присъстват и министрите на енергетиката от трите държави, за да предложат своя поглед върху "осъществимостта на инфраструктурния проект, неговото финансиране и първоначалния график" за изграждането му, съобщиха източници от кабинета на Макрон.

Обявен на срещата на върха на ЕС през октомври, газопроводът предлага алтернатива на несъществуващия проект за газопровод MidCat от 2003 г., който трябваше да пренася газ през Пиренеите от Испания до Франция.

Той беше изоставен през 2019 г. поради проблеми с рентабилността и възражения от страна на Париж и природозащитниците.

H2Med: проект за 2 млрд. долара

H2Med има за цел да стимулира декарбонизацията на европейската промишленост, като ѝ предостави широкомащабен достъп до чиста енергия от Испания и Португалия. Те се надяват да станат световни лидери в производството на зелен водород благодарение на многобройните си вятърни и слънчеви електроцентрали.

Първоначално идеята беше тръбопроводът да пренася газ от Иберийския полуостров до Централна Европа, като се има предвид огромният капацитет на Испания и Португалия за преработване на втечнен природен газ (LNG).

Но тази идея е изоставена и тръбопроводът ще пренася само екологичен водород, съобщиха испански и френски източници, което се очаква да доведе европейско финансиране.

Франция заяви, че H2Med може да бъде пуснат в експлоатация през 2030 г., а Испания предложи малко по-ранни оценки, като цената на мащабния проект се оценява на 2,1 млрд. евро.

Тримата лидери ще се срещнат непосредствено преди началото на срещата на върха EuroMed 9, на която към тях ще се присъединят още шест южноевропейски държави: Гърция, Италия, Кипър, Малта, Словения и Хърватия.

Санчес планираше да проведе двустранни разговори с новия крайнодесен министър-председател на Италия Джорджа Мелони, но тя се оттегли поради заболяване в началото, съобщиха от Рим. /БГНЕС, АФП

Мадрид / Испания