МВнР: Мачът РСМ - България, както и присъдата на Алабаковски, разкриват структурен проблем с правата на българите в РСМ

През тази седмица събитията с РСМ бяха най-общо две - футболния мач между РСМ и България, не искам да разпалвам жаравата в тази тема. Считаме, че въпроса би трябвало да бъде изчерпан. Второто е условната присъда на Ламбе Алабаковски, подпалвача на център "Ванчо Михайлов".

Това заяви Николай Милков, министър на външните работи, предаде репортер на БГНЕС.

Милков обясни, че тези две събития разкриват структурен проблем за правата на българите в Северна Македония. “Присъдата на Алабаковски е възможно най-леката”, посочи Милков и добави, че според закона на РСМ за това деяние се полагат между 6 месеца и 5 години. “Би следвало да се очаква сравнително по-сериозна присъда, но това е решение на независимия съд на РСМ", добави министърът.

“Както едното, така и другото деяние, извършени през седмицата, представляват проява на омраза. Те изпращат послание и към хората в РСМ, и към нас и то не е позитивно”, подчерта Милков. Той каза, че трябва да се обърне внимание, че с езика, използван на мача, си служат политици. “Това е картина на опити за ерозиране на постигнатите договорености досега и се внушава на гражданите в РСМ къде се намира страната по отношение преговорния процес на РСМ с ЕС. Опитите на свободни интерпретации на френското предложение и създадената атмосфера в РСМ не благоприятстват процеса. Има дълъг път да се извърви”, подчерта той.

На въпрос на БГНЕС дали резултата е 3 на 1 в полза на РСМ, както коментира външният министър Буяр Османи, Милков отговори, че не би искал да влиза в лексиката на футболните агитки. ”Не смятам, че това е футболен мач. Не намирам за много уместна тази реакция”, подчерта той и добави, че все пак си дава сметка и се стреми да гледам позитивно, че това са декларации, предназначени за вътрешна употреба. “Те не променят по никакъв начин това, което представлява задължението на РСМ, както по отношение на нашия двустранен договор, така и по изпълнението на Френското предложение”, категоричен е той. “Нещата от гледна точна на правото и външната политика са ясни, общуването във вътрешен план с неговите избиратели е негова работа”, завърши министърът./БГНЕС