Мъжка костенурка стана гей на стари години

189-годишна мъжка гигантска костенурка, живееща на остров Света Елена, ослепя и стана бисексуална. Историята ѝ е разказана от "Дейли Стар".

Смятана за най-старото сухоземно животно на земята, мъжката костенурка на Сейшелските острови на име Джонатан отпразнува 189-ия си рожден ден през 2021 г. Той е донесен на Света Елена през 1882 г. като подарък на местния управител. В средата на 30-те години костенурката стана известна благодарение на бъдещия крал на Великобритания Едуард VIII, който се подхлъзнал на гърба ѝ по време на посещение на острова.

В момента Джонатан напълно е загубил зрението и обонянието си, но е запазил отличен слух и има сексуални отношения с други костенурки.

„Въпреки възрастта си, Джонатан все още има голямо либидо. Той се чифтосва често с Ема. А понякога и с... Фред. Животното често не се интересува от пола на партньора“, каза островният ветеринарен лекар Джо Холинс.

Той добави, че слепотата и липсата на миризма най-вероятно са причината Джонатан да не е вече толкова придирчив при избора на пола на партньорите.

Мъжката гигантска костенурка Фред е донесена на Света Елена през 1991 г., но тогава се казва Фредерика. Учените първоначално смятат, че това е жена. Грешката била изяснена, след като Джонатан и Фред започнали да се чифтосват редовно, но Фредерика така и не снесла нито едно яйце.

„За мен е чест да се грижа за най-старото животно на земята. Не знам обаче какво може да се случи в следващия момент. Може би утре ще намеря Джонатан мъртъв. Може би обаче той, напротив, ще надживее всички ни и ще посрещне своя 250-и рожден ден “, каза д-р Холинс. /БГНЕС