Мъри: Трябва да променим мисленето на играчите

Трябва да променим мисленето на играчите. Това заяви новият старши треньор на Левски Станимир Стоилов, който днес бе официално представен на пресконференция на стадион „Георги Аспарухов“. На събитието присъстваха още мажоритарният собственик на „сините“ Наско Сираков и изпълнителният директор на Palms Bet Лъчезар Петров.

Стоилов (л) бе представен официално от Наско Сираков (д).

Аз му давам повече време на Стоилов, но той много правилно каза, че мисленето му и желанието му е много по-бързо да се случат нещата. Разбира се, ние като клуб, мисля, че и огромна част от привържениците, ще направим всичко възможно да му осигурим прилични условия и с общи усилия съм убеден, че ще му осигуряваме все по-добри условия. Целият клуб, цялата „синя“ общност сега е моментът да бъде абсолютно обединена и да му помагаме по всеки начин. Той ще има цялото спокойствие на света, но от гледна точка на Левски, спокойствие никога няма. Мъри си е заслужил безграничния кредит на доверие от нашите привърженици“, започна Сираков, който заедно с Петров вчера се срещнаха с Мъри.

При всички положения, трябва да има някакъв срок, така че минимумът е за три години. Да, Станимир Стоилов получава цялата власт в спортно-техническата част и единственият човек, с когото ще коментира, ще бъда аз. Нямам никакво съмнение, че ще се справи. Когато спортно-техническата част е насочена към правилния човек, нещата ще се получат. С Валери нищо не сме говорили, утре ще се видим. Това, което му каза Мъри днес, му го казах аз преди три месеца. Мен ме е срам да водя този разговор с него предвид визитката му. Ние първо се стремим с футболни аргументи да действаме на терена. Но трябва да кажа, че Левски не иска да води война с никого, но бъдете сигурни, че от война не се плашим. Авторитетът на отбора трябва да си изграждаме на терена, ние можем само да накараме всички да се съобразяват с клуба. Има много трески за дялане в българския футбол, това е ясно. Футболна война, да“, добави той по отношение на Валери Божинов.

Стоилов обеща много работа и се надява на обединение от „сините“ привърженици. „Изключително щастлив съм да се завърна в моя клуб. За съжаление, мечтите ни и желанията ни бяха да се завърнем в много по-положителна насока. Тези 13 години, в които съм отсъствал, по-скоро се е рушило, отколкото градило. За мен Левски не е само работа, а и любов. Благодаря за това, че ще има финансова стабилност в клуба. Обещавам от гледна точка на спортно-техническата част, че ще работим. С общи усилия трябва да направим Левски да изглежда много по-добър. Трябва да почнем да градим нещо стъпка по стъпка. През годините слушах много големи обещания. Очаквам подкрепа от привържениците, повече доверие в нашата работа – да, ще бъде труден период, много често взимам странни решения, но интересите на Левски са над всичко“, започна той.

Аз лично имам цели и след като сме в Левски, аз няма да се откажа. Едно от най-важните неща ще бъде да се спазва дисциплината. Навсякъде левскарят трябва да е за пример – аз лично последните години видях една съблекалня, която не се е променила на практика. Затварям чалготеката в отбора. От утре ще търсим проблема само в себе си. Никога не съм се притеснявал дали ще бъда уволнен. Футболистите бяха най-изстрадалите от тази ситуация, умориха се да губят и да обикалят трибуни, които ги аплодират въпреки загубите. Първо, играчите трябва да се променят. Вярвам, че със стабилност и постепенни крачки, с добра работа от треньорите и футболистите можем да очакваме по-добри резултати. От утре се захващаме с по-усилената работа. Левски е изключително тежък и сложен път. Лудогорец и ЦСКА избягаха много далеч, трябва да се стремим максимално бързо да наваксаме изоставането си от тях“, акцентира той върху наваксване изоставането от водещите отбори в Първа лига.

Мъри подчерта проблемите на клуба и потвърди, че скоро ще окомплектова щаба си. „Трябва да търсим баланс, ще се опитаме да променим мисленето. Моята лична цел е до края на престоя ми тук да влезем в групи на евротурнири. Левски има три проблема – първият е финансовият, който е ясен и видим за всички, вторият е спортно-техническият, а третият е свързан с нашите привърженици. По първия, спонсорът донякъде даде сигурност, при втория аз и треньорският щаб ще търсим решения, а при третия привържениците трябва да намерят начин да се обединят. Имаше конфликти между фенклубове и по мое време. Футболистите не мога да ги сравнявам с предишния ми период, мога да твърдя за старите футболисти, че бяха прекрасни хора, много интелигентни, ако сегашните проявят човешки и футболен интелект, не мисля, че ще има проблеми. Снощи за първи път разговарях с ръководството по някакви параметри за екипа – на първо време, Цанко Цветанов ще бъде помощник, до няколко дни ще окомплектовам щаба“.

Стоилов разкри, че няма да разчита повече на Христофор Хубчев, Симеон Славчев и Валери Божинов. „Първото, което трябва да направя, за мое съжаление, трима от футболистите няма да разчитам на тях – Христофор Хубчев, Симеон Славчев и Валери Божинов. Първо, за Божинов, той последните две години няма почти нито един мач за Левски. Съжалявам, че аз съм човекът, който трябва да сложи край на това нещо. Футболист, който заслужава цялото уважение. Славчев, в последната година е съпътстван от контузии и не можа да разкрие потенциала си – а Хубчев, там имаме повече хора на една и съща позиция. Надявам се да си намерят хубави отбори. Искам да взема 2-3 млади играчи, които да подсилят отбора. Всеки ще има възможност от тези, които продължават да са тук, за никого не затварям вратата. Когато става въпрос за Левски, съм малко по-строг. Второ, няма специални позиции, за мен е важно да намерим 2-3 млади играчи, които да развием за в бъдеще. Имаме разговори с Райнов, той трябва да си реши, имаме интерес и към защитник на Етър, като сме на финалната права. Евентуално и с Драган“.

Левски трябва да е отворен клуб. Чух за предложението за Сдружение на феновете с акции в клуба, аз го подкрепям, защото така може да се излезе от модела „Бащица“. Следващият етап е да се изпипа чисто финансово, аз лично поддържам идеята, че всеки левскар може да участва с някакви акции. Аз моето мнение за г-н Батков съм го казал преди 11 години и за мен той остава най-големият виновник за фалита на Левски и състоянието на клуба сега. Още не сме подписали договора, не е важно колко ще бъде дълъг срокът. Единственият ни сериозен разговор беше, когато Джо Диксън искаше да влиза в клуба. Аз имах други идеи за себе си. В момента причината да съм тук е, че Левски е в най-тежкото си състояние. Новите футболисти в клуба ще дойдат по мое искане, вината ще бъде само в мен и моя треньорски щаб“, отговори той и на въпрос за бившия собственик на „сините“ Тодор Батков.

Много вярвам в треньорската работа. Треньор може да преобрази играч, може да преобрази и отбор, а може и да го унищожи. Моят треньорски щаб е доказал, че може да постига резултати. На този етап нищо не би ме разочаровало, очаквам доста мъка. Може би, би ме разочаровало, ако футболистите не искат да се променят. Преди сляпо вярвах на моите разбирания за футбола. Нямам промени в идеите за играта. Нямам промени в отношението ми към Вас. Никога не съм си позволявал да коментирам съдиите, без значение дали съм съгласен или не, същото ще бъде и сега. Имам уважение към нашите противници. Имал съм и по-тежки ситуации от Левски, следил съм клуба през годините. През годините съм бил на заплата в друг клуб, никога не съм се обаждал и интерсувал какво става вътре в самия клуб. Мисля, че ще намерим нужните бойци – не разбирам глупавата агресия, не разбирам и ръкомаханията към съдии и чужди противници. Нямам сантименти към нито един от футболистите, може би само към Гошко Миланов“.

Станимир Стоилов.

Винаги при мен преференции имат младите играчи. Естествено, очаквам по-опитните да помогнат на по-младите. Ще търсим играчи, които да стигнат нивото на Седрик Бардон. На този етап няма да правим селекция. Трябва да се справяме с наличния потенциал. За зимата можем да мислим за селекция, но аз съм на мнение, че Левски трябва да търси играчи не по-големи от 23 години. Имаме изключително опитен треньорски щаб, който трудно може да се поддаде на грешки за играчи. Ще бъдем изключително малко хора, за да няма финансово разводняване. Аз мога да изявявам желание и то е феновете да се съберат в Сектор Б. Да няма разправии, а всички да са обединени. От страна на отбора ще се стараем да работим. Успех за мен ще бъде да Левски да играе по начина, по който всички искаме да го гледаме. Европейските турнири носят средства в клуба и възможност за трансфери“, завърши Стоилов, който ще изведе отбора за първа тренировка в 18:00 часа на „Герена“, а утре предстои контрола със Спортист Своге от 18:00 отново на „Георги Аспарухов“. Първият официален мач на Мъри ще бъде гостуването на Локомотив Пд на 12 септември от 21:00 часа. /БГНЕС