Мъри обърна австралиец, Радукану спря белгийка на старта в Лондон

Анди Мъри се класира за втория кръг на тенис турнира от Големия шлем Уимбълдън, след като постигна четирисетов успех над Джеймс Дъкуърт – 4-6, 6-3, 6-2, 6-4, за около два часа и 50 минути игра. Двукратният шампион в Лондон имаше затруднения срещу австралиеца, но съумя да го обърне за място в следващата фаза на надпреварата.

Дъкуърт поведе в частите, след като двамата си размениха ранни пробиви, но представителят на Австралия реализира още един брейк в деветия гейм, след което сервира успешно, за да поведе в резултата. Мъри обаче се окопити и след общо три пробива в следващите два сета вече имаше преднина в частите. В четвъртата играта бе равностойна до деветия гейм, в който шотландецът осъществи пробив, а след това, подобно на съперника в първия сет, не сбърка на собствено подаване, за да се поздрави с крайната победа. Трикратният шампион в Шлема загуби само десет точки на първи сервис за целия мач, като завърши със солиден баланс по отношение на уинъри и непредизвикани грешки – 35 на 14. Съперник на Мъри във втори кръг ще бъде гигантът от САЩ Джон Иснър, който заби 53 аса при петсетовия си успех над квалификанта Ензо Куако.

Анди Мъри.

За втори кръг се класира и петият в схемата Карлос Алкарас, който се нуждаше от пет сета, за да пречупи съпротивата на германеца Ян-Ленард Щруф – 4-6, 7-5, 4-6, 7-6 (3), 6-4, за близо четири часа и 15 минути епична битка.

Суперталантът от Испания изоставаше на два пъти в сетовете, но в крайна сметка се поздрави с трудния успех. Първите три части бяха решени от по един-единствен пробив в полза на победителя в сета. Опрян до стената, младият Алкарас показа характер и възстанови паритета след спечелен тайбрек, в който от 3-3 точки взе четири поредни, за да вкара срещата в пета решителна част. В нея, подобно на първите три сета, един пробив реши всичко и той бе на сметката на седмия в световната ранглиста. Испанецът, който завърши с 30 аса и цели 73 печеливши удара, ще играе с Талон Грикспор в следващата фаза, след като нидерландецът изненада Фабио Фонини в четири сета.

Напред продължи и десетия в схемата Яник Синер. Италианецът надви играещия с „уайлд кард“ трикратен шампион в Шлема Стан Вавринка в четири сета – 7-5, 4-6, 6-3, 6-2. Синер чака във втори кръг победителя от двубоя между Даниел Алтмайер и Микаел Имер, където шведът води с два сета преди доиграването във вторник. Освен Алтмайер – Имер, във вторник ще се доиграят и мачовете Джей Кларк – Крисчън Карисън и Карлос Табернер – Райли Опелка, където Харисън и Опелка имат по два сета преднина. За втори кръг се класираха още Танаси Кокинакис, който е съперник на действащия двукратен шампион Новак Джокович, Алехандро Табило, Тим ван Рийтховен, Миомир Кецманович, Душан Лайович, Александър Бублик и Оскар Оте.

При жените, Ема Радукану заради домашната публика в Лондон, след като спечели откриващия си мач на Откритото първенство на Великобритания по тенис, надигравайки Алисън Ван Ойтванк от Белгия с 6-4, 6-4 за около един час и 40 минути игра. Срещата бе трудна за представителката на домакините, но с подкрепата от трибуните тя успя да преодолее 46-та в световната ранглиста.

Двубоят започна с два гейма, в които и двете имаха по няколко точки за пробив, продължили цели 17 минути. Неизбежното се случи в седмия гейм, в който десетата в схемата реализира пробив. Ван Ойтванк реагира с рибрейк, но нов пробив за Радукану и успешен сервис гейм, в който трябваше да отразява две точки за връщане и на този брейк, доведе до успешна развръзка за шампионката от Ю Ес Оупън. Във втората част Радукану се оказа в ролята на изоставаща при 1-3, но бързо върна пробива. В деветия гейм тя нанесе своя удар, след което материализира втория си мачбол за победата. Британката завърши с 13 уинъра и 18 непредизвикани грешки, но спаси 5/7 възможности за пробив пред белгийката. За Радукану предстои сериозен тест във втори кръг в лицето на французойката Каролин Гарсия, която надви Бианка Андрееску в три сета за титлата в Бад Хомбург.

Напред продължи и шампионката от 2018 Анжелик Кербер, която надигра Кристина Младенович от Франция с 6-0, 7-5 за малко над час игра.

Ема Радукану.

Първият сет между двете продължи едва 17 минути и германката върза „геврек“ на специалистката на двойки. Втората част бе далеч по-оспорвана, въпреки че Кербер удължи серията си на осем поредни гейма в началото на сета. Младенович този път върна брейка и се държеше равностойно до 11-ия гейм, в който инкасира нов пробив, след който нямаше връщане назад за нея в мача. Кербер спечели 70% от точките на първи сервис, спаси три от четирите възможности за пробив пред французойката и завърши със 17 уинъра и 12 непредизвикани грешки. В спор за място в трети кръг тя ще играе с Магда Линет, която се справи с квалификантката Фернанда Контрерас Гомес от Мексико.

Сериозна изненада се получи в двубоя на финалистката на Аустрелиън Оупън Даниел Колинс. Седмата в схемата допусна обрат срещу чехкинята Мари Бужкова. Бужкова ще играе в следващия кръг с Ан Ли от САЩ. Словенката Кая Юван пък изненада 23-та поставена Беатрис Хадад Мая също в три сета и ще се изправи срещу унгарката Далма Галфи. За втори кръг се класираха още Елизе Мертенс, Диан Пари, Сорана Кърстя, Елизабета Кочарето, Маи Хонтама, Пана Удварди и Ирина Бегу. Двубоите между Белинда Бенчич – Цян Уан, Астра Шарма – Татяна Мария и Тамара Корпач – Хедър Уотсън са при резултат 1-1 сета и ще се доиграят във вторник. /БГНЕС