Лукашенко: Русия започна прехвърлянето на ядрени оръжия в Беларус

Русия е започнала да пренася ядрени оръжия в своя съюзник Беларус, след като руският лидер Владимир Путин обяви през март плановете си да ги прехвърли, по думите на беларуския лидер Александър Лукашенко.


"Започна прехвърлянето на ядрени боеприпаси", заяви Лукашенко в официално видео. Авторитарният лидер каза още, че е напълно възможно ядрените оръжия вече да са в Беларус, съобщи АФП.

Това прехвърляне се случва, тъй като по-рано днес Минск и Москва официализираха споразумението си за съхранение на руски ядрени оръжия, които вече могат да се съхраняват в Беларус. С този ход се официализира сделката, договорена по-рано от руския президент Владимир Путин и беларуския президент Александър Лукашенко. За това се говори от март, като Путин заяви, че Русия иска да разположи в Беларус тактически ядрени оръжия с малък обсег и ниска мощност. Тази сделка се сключва преди контраофанзивата на Украйна. Според руски и беларуски официални лица този ход е формулиран като отговор на "западната агресия", припомня БГНЕС.

Прехвърлянето на ядрени оръжия от Русия на територията на страната ѝ представлява заплаха за Европа и Украйна, след като Минск обяви, че процесът е започнал, заяви опозиционерът в изгнание на Беларус Светлана Тихановская.

"Днес режимът в Беларус подписа споразумение с Русия за разполагане на ядрени оръжия. Това не само ще застраши живота на беларусите, но и ще създаде нова заплаха срещу Украйна и цяла Европа", заяви Тихановска в англоезичен пост в Twitter. / БГНЕС