Лорер: 1 януари 2024 г. е датата за въвеждане на еврото

Няма дебат нито около датата, нито около решението какво трябва да се прави. 1 януари 2024г. е датата. Това каза министър Даниел Лорер в отговор на въпрос във връзка с плана за въвеждане на еврото, предаде репортер на БГНЕС.

Вчера стана ясно, че партньорите от управляващата коалиция постигнаха съгласие по Националния план за въвеждане на еврото. На продължилия близо три часа извънреден експертен съвет, свикан от вицепремиера Асен Василев, те са се разбрали датата за влизане на еврото да остане 1 януари 2024 г., а планът да влезе за обсъждане в парламента.

„Първата ни стъпка е да бъде съгласуван планът на ниво коалиционен съвет, след което, предполагам, че ще стигне до парламента. Но няма дебат около датата. Това е прието още от предишното правителството, така че ние се движим по установените дати“, каза Лорер.

„По отношение на това как напредваме, моето послание към всички хора в българския парламент и особено към коалиционните партньори е да проявят изключителна отговорност към този процес, за да може той да се извърши максимално бързо“, каза Лорер.

Преди това Лорер заяви, че 7 търговски банки ще могат да издават кредити към български малки и средни предприятия. С помощта на тази гаранция от 96 млн. лева ще можем да достигнем до цялостен кредитен портфейл от 240 млн. лева, уточни той. Двете фази на програма „Заедно“ предполагаме, че ще генерират над 700 млн. кредит за малки и средни предприятия. Най-ценното на тази програма е възможността на български фирми да получат кредити без обезпечение сега. /БГНЕС