Лондон: Москва се опитва да постави проруски лидер в Киев

„Имаме информация, че руските разузнавателни служби имат връзки с много бивши украински политици“, се казва в изявление на британското външно министерство. „Според нашата информация руското правителство се стреми да постави проруски лидер в Киев, като планира да нахлуе и окупира Украйна“, добави той.

В тази връзка министерството потвърждава, че "бившият украински депутат Евгений Мураев се разглежда като потенциален кандидат".

В прессъобщението се споменават и имената на Сергий Арбузов (първият вицепремиер на Украйна от 2012 до 2014 г., а след това временно изпълняващ длъжността министър-председател), Андрий Клюев (който оглавяваше президентската администрация на бившия глава на украинската държава Виктор Янукович), Владимир Сивкович (бивш заместник-секретар на Украинския съвет за национална сигурност и отбрана) или дори Микола Азаров (премиер на Украйна от 2010 до 2014 г.).

„Някои от тях са в контакт с агенти на руското разузнаване, които в момента участват в планирането на атака срещу Украйна“, обвинява Министерството на външните работи в момент, когато десетки хиляди руски войници все още са разположени на украинската граница.

Кремъл отрича каквито и да е войнствени намерения, но свързва деескалацията с договори, гарантиращи неразширяването на НАТО, по-специално с Украйна. Неприемливо, казват западните страни, които заплашват Русия с много твърди санкции в случай на нападение.

Тези британски обвинения прозвучаха, въпреки смекчаването на тона с Москва след седмици на словесна ескалация, а руснаци и американци се съгласиха да продължат следващата седмица своите "откровени" преговори, започнали в петък в Женева.

Руският министър на отбраната Сергей Шойгу дори се съгласи да се срещне с британския си колега Бен Уолъс в Москва - за първи път от 2013 г. - според източник от британското министерство на отбраната.

Покана, която рискува да бъде поставена под въпрос от британските обвинения.

„Информацията, публикувана днес, подчертава мащаба на руската дейност, насочена към подкопаване на Украйна и дава представа за мисленето на Кремъл“, каза в изявлението британският външен министър Лиз Тръс.

Тя призова Москва да "разреди" кризата, като "следва дипломатическия път". „Всяко руско военно нахлуване в Украйна би било огромна стратегическа грешка с тежки загуби“, предупреди тя. /БГНЕС