Лондон и Отава не искат Русия на Г-7

Обединеното кралство и Канада се противопоставиха на завръщането на Русия в Г-7, задълбочавайки разрива около желанието на американския президент Доналд Тръмп страната да се присъедини отново, съобщи Би Би Си.

В събота Тръмп каза, че ще отложи срещата на върха на Г-7, която трябваше да се проведе този месец, през септември. Президентът заяви, че "остарялата група държави" Г-7 трябва да бъде разширена, за да включи и други, включително Русия. В неделя Тръмп каза на руския президент Владимир Путин за плана си да го покани на срещата на върха. Белият дом заяви, че постигането на „напредък към свикване на Г-7“ с Русия е сред темите, които лидерите обсъждали в телефонен разговор. Срещата на върха на Г-7, на която тази година домакин са САЩ, събира лидерите на Канада, Франция, Германия, Италия, Япония и Обединеното кралство, за да обсъдят въпроси на сътрудничество. Но поканата на Тръмп към Путин предизвика отрицателна реакция на Обединеното кралство и Канада, чиито лидери заявиха, че няма да подкрепят приемането на Русия в групата.

Русия беше изключена от групата - известна по-рано като Г-8 - през 2014 г. заради анексирането на Крим. "Русия беше изключена от Г-7, след като преди няколко години нахлу в Крим. Непрекъснатото й неуважение и пренебрегване на международните правила и норми е причината да бъде извън Г-7. Тя ще продължи да бъде там", каза премиерът на Канада Джъстин Трюдо на пресконференция. По-рано говорител на премиера на Обединеното кралство Борис Джонсън съобщи, че Лондон ще наложи вето върху всяко предложение за разрешаване на Русия да се присъедини към групата. Ако Русия не прекрати своята "агресивна и дестабилизираща дейност", Обединеното кралство няма да подкрепи приемането на страната към групата, заяви говорителят на „Дауниг стрийт“10. Позицията нито на Великобритания, нито на Канада изключва участието на Путин в срещата на върха в САЩ. Въпреки че представители на членове извън Г-7 са присъствали на срещите на върха на групата преди, присъствието на Путин може да се окаже спорно. /БГНЕС