Ливърпул удари Манчестър Сити на „Анфийлд“

Ливърпул надви Манчестър Сити с минималното 1:0 у дома в среща от 11-ия кръг на английската Висша лига. В герой за мърсисайдци се превърна Мохамед Салах, който отбеляза победния гол в 76-та минута на сблъсъка.

„Червените“ започнаха по-активно двубоя на „Анфийлд“ срещу шампионите на Англия, които изпитваха затруднения с това да намерят намиращия се в невероятна форма нападател Ерлинг Холанд. Норвежецът имаше все пак две ситуации, в които да се прояви, но не успя да се справи. В крайна сметка резултатът на почивката бе 0:0.

Мохамед Салах (д) бележи победния гол за Ливърпул.

В началото на втората част Салах пропусна най-чистото голово положение в мача, след като бе изведен сам срещу вратаря на гостите Едерсон, но бразилският страж направи блестящо спасяване и остави нулите на таблото. Веднага след това Сити вкарата топката в мрежата на Ливърпул. Кевин Де Бройне подаде на Холанд, който бе спрян от Алисон, но Фил Фодън съумя да реализира от малък ъгъл. Радостта на „гражданите“ обаче трая кратко, след като главният съдия Антъни Тейлър бе повикан от ВАР екипа да прегледа ситуацията за нарушение на Холанд в течение на атаката. Такова на скандинавеца имаше и то бе извършено срещу Фабиньо за дърпане на фланелката на бразилеца, което доведе и до отмяна на попадението, както и от бурна реакция на мениджъра на манчестърци на Пеп Гуардиола.

Ливърпул продължи да бъде опасен на контраатака и Салах подаде страхотно с външен фалц на непокрития Диого Жота, който от близка дистанция не успя да намери целта. Сити овладоха контрола върху топката, но трудно намираха пролуки в добре организираната отбрана на съперника. Домакините стигнаха до преднина в резултата при поредната си контраатака. Де Бройне центрира от фаул, топката бе овладяна от Алисон, който с марков пас потърси Салах. Жоао Кансело не успя да изчисти и сбърка фатално, позволявайки на египетския нападател да овладее, да напредне и този път да матира Едерсон за 1:0. „Небесносините“ изглеждаха объркани и скоро след това влезлият от пейката Дарвин Нунес пропусна да даде потециално голов пас към Салах.

Юрген Клоп (л) не довърши срещата от резервната скамейка на "Анфийлд".

От другата страна, шампионите така и не намираха верния път към Алисон. Четири минути преди края на редовното време Юрген Клоп бе изгонен с директен червен картон от Тейлър за бурна реакция, след като според германския специалист не бе дадено нарушение на Бернардо Силва срещу Салах. В заключителните минути Върджил ван Дайк се намеси решително с глава при центриране на Кансело към Холанд, а Нунес потърси резервата Трент Алекзандър-Арнолд, който обаче не намери празната врата.

Ливърпул устиска крехкия си аванс в десетте минути добавено време и така нанесе първа загуба за сезона на Сити. „Гражданите“ не успяха да вкарат за втори пореден път след нулевото равенство с датския Копенхаген в Шампионската лига. Отборът пропусна да съкрати изоставането си от върха, където е Арсенал – лондончани имат аванс от четири точки след минималната победа над Лийдс с 1:0 по-рано през деня. Ливърпул е осми с 13 пункта. За „червените“ предстои домакинство на Уест Хем, докато Сити ще търсят реванш в домакинството на Брайтън. /БГНЕС