Ливърпул повали Арсенал и е на точка от Сити

Ливърпул надигра Арсенал с 2:0 като гост в отложен мач от 27-ия кръг на английската Висша лига.

На „Емиратс“ сблъсъкът започна с ранен шанс за мърсисайдци. Трент Алекзандър-Арнолд центрира от ъглов удар, а Върджил ван Дайк стреля опасно с глава, но Аарън Рамсдейл бе на мястото си. Последваха по-добри минути за домакините, които на няколко пъти опитаха да затруднят стража на гостите Алисон, но така и не отправиха точен изстрел по посока бразилския вратар на „червените“. В края на полувремето Садио Мане получи добро подаване от капитана Джордан Хендерсън, но бе добре затворен от Габриел и не намери целта. След паузата „артилеристите“ получиха отлична възможност да открият резултата след груба грешка на Тиаго Алкантара, който върна топката към Алисон, но тя бе пресечена от капитана на лондончани Александър Лаказет. Френският нападател подаде към Мартин Йодегор, чийто удар обаче беше спасен от вратаря на Ливърпул.

Роберто Фирмино (ц) миг преди да вкара втория гол за Ливърпул.

Скоро след това играчите на Юрген Клоп нанесоха своя удар чрез Диого Жота, който получи отличен пас в коридор от Тиаго и изненада Рамсдейл с шут в близкия ъгъл. Веднага след попадението португалският национал бе заменен от Роберто Фирмино, а в игра се появи и стартиралия от пейката Мохамед Салах. Фирмино бързо показа на какво е способен, след като реализира втори гол за Ливърпул след пас на Андрю Робъртсън и леко докосване, което преодоля плонжиралия Рамсдейл. Това уби ентусиазма на „топчиите“, които до края имаха един добър шанс да вкарат чрез Габриел Мартинели, но техниният му изстрел мина до гредата на Алисон.

Така, Ливърпул съкрати преднината на лидера и шампион Манчестър Сити на само една точка след грешната стъпка на „гражданите“ срещу Кристъл Палас в понеделник, когато тимът на Пеп Гуардиола направи нулево равенство. Двата състава са с равен брой мачове, а до края на кампанията предстои и директен сблъсък на „Етихад“ на 10 април. Арсенал остава четвърти с 51 точки, с една повече от Манчестър Юнайтед, който е с два мача повече от Микел Артета и компания. Лондончани гостуват на Астън Вила в събота, докато Ливърпул играе с Нотингам в четвъртфинал от ФА Къп ден по-късно, преди да се завърне за двубой във Висшата лига срещу Уотфорд у дома на 2 април.

В друга среща, Тотнъм не допусна грешка в битката за топ 4 след успех над Брайтън с 2:0 като гост. Кристиан Ромеро и Хари Кейн реализираха попаденията за „шпорите“. Кейн влезе в историята, като се превърна в най-резултатния футболист при гостувания след своя 95-и гол извън дома. Той изпревари Уейн Рууни в тази класация, а с попадението си стана и пети сред реализаторите в историята на Висшата лига, измествайки Франк Лампард след гол номер 178. Следващ в класацията е легендата на Манчестър Сити Серхио Агуеро със 184. /БГНЕС