Ливърпул обърна Саутхемптън, шампионът ще стане ясен в последния ден

Ливърпул постигна обрат при гостуването на Саутхемптън с 2:1 в мач от предпоследния 37-и кръг на английската Висша лига. На „Сейнт Мерис“ мърсисайдци си свършиха работата и отново са на точка от лидерите и действащи шампиони Манчестър Сити, като новият първенец на Англия ще се определи в последния ден от сезона.

Домакините първи имаха добър шанс да открият резултата чрез Армандо Броя, но Алисон бе на своето място и отрази удара му. Добрата игра на „светците“ в началните минути продължи и бе ознаменувана с попадение. Точен за тима на Ралф Хазенхютъл беше Нейтан Редмънд, чийто изстрел с десния крак рикошера от капитана Джеймс Милнър и направи безпомощен Алисон за 1:0.

Алекс МакКарти (д) миг преди топката да влети в мрежата му за втори път.

Малко след това гостите изравниха след чудесно центриране на Костас Цимикас и удар с глава на Роберто Фирмино, но бразилецът бе в положение на засада и голът правилно не бе зачетен. „Червените“, които в този мач бяха в резервните си „жълти“ екипи за гостуване, окупираха половината на съперника и закономерно стигнаха до изравнителен гол. Джо Гомес подаде към Диого Жота, който след това даде пас на Такуми Минамино, а прекаралият наем в „светците“ японец наказа бившия си тим с топовен шут, който не остави шансове на Алекс МакКарти.

След почивката картината на терена не се промени и изстрели на Жота и Харви Елиът минаха покрай целта. Усилията на мърсисайдци бяха възнаградени след ъглов удар на Цимикас. Изпълнението не бе добро, но топката стигна до Жоел Матип, който подложи глава и след първоначален досег до топката с главата на Кайл Уокър-Питърс, топката придоби странна траектория и влетя неспасяемо в мрежата на МакКарти за 2:1. До края Ливърпул удържа крехкия си аванс и при успех в последния кръг срещу Уулвърхемптън у дома, задължава Манчестър Сити да вземе домакинството си на Астън Вила, тъй като авансът на „гражданите“ е само точка.

Подобна бе ситуацията и през сезон 2018/19, когато „червените“ бяха на точка от „небесносините“ кръг преди края, а в последния ден от сезона и двата отбора спечелиха мачовете си и така тимът на Пеп Гуардиола ликува с титлата. Любопитно е, че тогава отново съперник на Ливърпул в последния ден от кампанията бе Уулвс. Саутхемптън е 15-и с 40 пункта и доиграва спокойно сезона, като в последния кръг гостува на Лестър. /БГНЕС