Люпчо Георгиевски: Ние сме заличени, но не сме победени

Ние сме заличени, но не сме победени. Това заяви Люпчо Георгиевски, председател на Българския културен клуб в Битоля „Иван Михайлов“, пред журналистката Милена Милотинова в предаването „Брюксел 1“.

Георгиевски е категоричен, че РС Македония ще трябва да направи рано или късно промените в Конституцията си и ще впише българите като държавотворен народ.

„Вярваме, че РСМ ще стане по-добра страна за живот за българите. Вярваме, че ще ни впишат в Конституцията. Тя ще бъде отворена и българите ща станат равноправни с всички останали народи“, подчерта Георгиевски.

Той заяви, че българите ще напишат писмо до президента на РСМ Стево Пендаровски с искане да бъдат включени в експертната комисия, която ще разглежда промените в основния закон. Според Георгиевски това е наложително, защото тази комисия ще се занимава с проблемите на българската общност и те ще могат да ѝ съдействат като обяснят какви са проблемите.

„Надяваме се и България да ни подкрепи в тези наши искания“, заяви председателят на Българския клуб „Иван Михайлов“, който македонските власти заличиха с приемането на закон с обратна сила. Той обеща да потърси помощ и от европейските институции.

Призовката с изфабрикувани обвинения срещу Георгиевски

Люпчо Георгиевски коментира и побоя над секретаря на Българския клуб в Охрид „Цар Борис Трети“ Християн Пендиков. Според него Пендиков не е избран случайно. С побоя над него властите са искали да покажат на всички българи, че трябва да мълчат и да не обявяват своето самосъзнание.

„Християн Пендиков беше специално и целенасочено избран да бъде бит и по този начин да се покаже на останалите какво ги очаква. Той е буден млад българин, здрав и силен. Предстои му да се изучи“, каза Георгиевски в предаването „Брюксел 1“ по БГ он еър.

По отношение на делото срещу него, Люпчо Георгиевски заяви, че в съда са му обяснили, че не го викат за корупция, че това било административна грешка. „Това не е грешка. Първо ви обвиняват, че сте българин, след това, че сте корумпиран българин. Не съм направил нищо, а ме обвиняват в корупция. Много е трудно за мен и семейството ми“, сподели той.

Люпчо Георгиевски е категоричен, че за българите в РСМ предстоят по-добри дни.

„Ние българите там живеем и там искаме да продължим да живеем. РС Македония е нашата родина. Дали сме много жертви. Българите са живели там и ще продължат да живеят там“, подчерта той. /БГНЕС