Любомир Талев: ГЕРБ ще търси обединение около каузи

Основната разлика на тези избори в сравнение с предходните е в отношението на хората. Завръща се доверието в коалицията ГЕРБ-СДС. Гражданите успяха, в рамките на 15 месеца на така наречената промяна, да направят разликата.

Един от начините да се справим с кризата, е да пресечем инфлацията, а това минава през свалянето и задържането на цените на горивата.

Защитата на каузата на българщината в РС Македония e моя родова кауза. Ние задължително трябва да следим и да настояваме Договорът за приятелство и добросъседство да се изпълнява във всичките му части и по-конкретно в частта за образованието.

Това заяви в интервю за БГНЕС Любомир Талев, кандидат за народен представител от ГЕРБ-СДС в 24 МИР София.

Любомир Талев е наследник на няколко големи български рода, които са оставили важна следа в българския културен и обществен живот през последния век и половина. По майчина линия той е праправнук на възрожденеца Кузман Шапкарев, по чиято идея е създадена Солунската българска гимназия „Св. Св. Кирил и Методий“, и правнук на поетесата Елисавета Багряна. А по бащина, както издава неговата фамилия, е родственик на Димитър Талев.

Един от мотивите му да се включи в политиката е неговата родова и семейна история.

„Защитата на българщината в РС Македония е моя родова кауза“, сподели младият Талев, който е доктор по конституционно право. Една от целите, които си поставя е да работи за запазването на къщата на Димитър Талев в Прилеп, за чието състояние БГНЕС първи информира българската общественост. „Ако бъда избран в НС, ще направя всички необходимо институциите да се задействат и държавата да закупи тази къща, да я ремонтира и да я превърне в музей на писателя и български културен център в Прилеп, така че всички граждани на Прилеп със запазено българско национално самосъзнание да усещат подкрепата и контакта с българската държава в родния си град“, заяви Любомир Талев.

Той е много засегнат от последните сцени на омраза, свързани с освиркването на българския химн по време на футболната среща между нашия и македонския тим.

„За съжаление, младите поколения в РСМ от ученическия чин са закърмени с българофобия и омраза към българщината, която е част от тяхната образователна система. В Договора за приятелство и добросъседство е заложено ревизиране на тяхното учебно съдържание. Това беше част и от Френското предложение за решаване на спора между България и РСМ. С неговото приемане спорът вече не е двустранен, а между РСМ и целия ЕС. Задължително трябва да следим и да настояваме Договорът да се изпълнява във всичките му части и по-конкретно в частта за образованието“, смята Талев.

Това ще са третите поред избори, в които той ще участва за последната една година. Според него различното в тях е отношението на хората. По време на многобройните си срещи Любомир Талев наблюдава завръщане на доверието в коалиция ГЕРБ-СДС, включително и при тези избиратели, които го бяха „позагубили заради черния пиар и тоновете фалшиви новини“.

„Дори в райони, в които през изминалите години ни е било по-тежко в диалога с гражданите, този път те сами идват при нас и казват: „По време на вашето управление живеехме по-добре“. Хората успяха, в рамките на 15 месеца на така наречената промяна, да направят разликата“, добави той.

Това, което в момента интересува гражданите, са растящите сметки и дали ще има отопление във всеки дом през зимата. Според Талев, решението на тези проблеми се крие в пресичане на инфлацията, което минава през свалянето и задържането на цените на горивата.

„По отношение на природния газ ще обявим публичен търг за доставчик с най-ниска цена, като доставките ще бъдат без посредници, които според думите на сегашния председател на КЕВР Иван Иванов и всички специалисти оскъпяват природния газ с 30%. По отношение на цената на бензина гарантираме свалянето с минимум един лев цената, която всички българи плащат на колонка. Това ще се постигне или като държавата закупува сама всички количества петрол и ги дава на рафинерията за преработка, като по този начин елиминираме посредника „Литаско“, или, като се наложи допълнително мито на вносния руски петрол. Приходите от него ще бъдат използвани за компенсация на гражданите за цените, които плащат“, каза юристът.

Любомир Талев желае след 2 октомври да живеем в България, в която омразата отстъпва на заден план. Той отбеляза, че по време на предизборните срещи освен големия брой граждани с положително отношение е имало и такива, които са идвали и са казвали: Мразим Ви!

„Не може да мразиш свои сънародници само, защото са с различни политически убеждения от теб. Това е нещо, което трябва да престане. Разумната умерено-консервативна сила, която е работила за изграждане на противоречията в обществото, е била коалицията ГЕРБ-СДС. Ще работим за това и след 2 октомври. Ние сме партията, която няма да чертае разделителни линии, а ще протяга ръце и ще търси обединение около каузи“, подчерта Любомир Талев. /БГНЕС