Любчо Георгиевски: Във френското предложение са отразени нашите позиции за езика и идентичността

Новото френско предложение за решаване на спора между България и РС Македония в основата си е същото като предходното. В него има положителни елементи и не бива да се отхвърля, заяви преди срещата с македонския премиер Димитър Ковачевски лидерът на ВМРО-НП и бивш премиер на Македония Любчо Георгиевски.

„Важното е, че във френското предложение македонският език категорично е поставен без проблем в по-нататъшния ход на отношенията с ЕС. Още по-важното и на което много малко се набляга в Македония е, че с приемането на френското предложение в българския парламент те се отказаха от предпоследната си или последна позиция, приета преди ветото за влизане на Македония в ЕС. Спомняте си, че имаше две позиции, които бяха неприемливи: че македонският език до 1945 г. е бил български и че македонският народ до 1945 г. е бил български. Още по-неприятно за нас беше, че Македония трябваше да приеме тази позиция. Това вече липсва и затова смятам, че не трябва да оценяваме само негативните елементи във френското предложение, но и положителните“, подчерта той.

Това, което трябва да се подчертае, е, че нито една от страните не е напълно удовлетворена, но в това е същността на всяко предложение. Това беше същността на Преспанския договор, когато и двете страни, колкото и да споделят, че са доволни от предложението, по същество остават с несбъднати желания, каза още Георгиевски. /БГНЕС