Любчо Георгиевски: Новите тенденции в българо-македонските отношения са добри

„Двамата нови премиери въведоха този позитивен дух, не че липсваше при Зоран Заев. Явно, за съжаление, българите не са разбрали това, докато той беше премиер. Не можем да не разпознаем новите тенденции сега”. Това каза бившият македонски премиер Любчо Георгиевски пред местната ТВ 24.

„У нас винаги имам чувството, че каквото и да се направи от българска страна, едни другари, особено хейтърите в интернет, реагират автоматично. Бих тълкувал новата вълна като нова стратегия на България, която десетилетия наред казваше, че македонците са българи, а след това се изработи нова теза, че днес македонците могат да говорят каквото си искат, но предците им не не могат да бъдат променяни. Не смятам, че политиката на държавно ниво трябва да решава исторически проблеми. Като политик от ВМРО-ДПМНЕ преди 30 години на първото учредително събрание на партията казах, че Македония трябва да промени политиката си спрямо България, да преразгледа собствената си история и да го направим за самите себе си”, каза Георгиевски.

Той заяви, че вижда подобни явления и в България.

„На българската политическа сцена някои хора си измислят проблеми там, където ги няма: защо Петков дойде в Скопие, защо Ковачевски не беше на разположение в София и т.н. Тук имам чувството, че хейтърите бързо виждат какво се случва и реагират автоматично“, каза бившият премиер на Северна Македония.

Според него ветото на България за започването на преговори за членство на РСМакедония към ЕС е било грешка. /БГНЕС