Лил спечели четвърта шампионска титла на Франция

Отборът на Лил стана шампион на Франция за четвърти път в историята си, след като победи Анже с 2:1 у дома в мач от последния кръг на сезона в Лига 1 и по този начин изпревари с една точка миналогодишния шампион ПСЖ, който надви Брест с 2:0 като гост.

Опитният нападател Бюрак Йълмаз бе с основна заслуга за триумфа на Лил

Тимът на Кристоф Галтие имаше нужда от победа в последния си двубой, за да си осигури титлата, и успя да я постигне, благодарение на голове на Джонатан Дейвид и Бюрак Йълмаз от дузпа през първото полувреме. В самия край Анжело Фугини върна едно попадение за гостите, но до изненади не се стигна и Лил спечели с 2:1, за да стане шампион за първи път от 2011 година насам.

"Това бе невероятно представяне, страхотно. Това бе един дълъг, тежък ден за нас, бяхме под огромно напрежение, но да надвием ПСЖ в последния кръг е невероятно", коментира след успеха треньорът на "мастифите" Галтие. "Заслугата е на играчите, те спечелиха точки срещу директния конкурент за титлата. Няма да забравя как те победиха ПСЖ като гостите, след като загубиха от Ним у дома. Обичам този състав, обичам тези играчи", допълни емоционалният Галтие, който най-вероятно ще напусне Лил през лятото.

Лил завършва сезона с 83 точки, една повече от ПСЖ, а на трета позиция финишира тимът на Монако със 78 точки, като монегаските също ще играят в Шампионската лига през следващия сезон. Лион и Олимпик Марсилия ще участват в Лига Европа, докато Дижон и Ним изпаднаха, а Нант ще играе плейоф с третия от Лига 2 Тулуза. За елита вече се класираха Троа и Клермон. /БГНЕС

Категории: