Лидерите на Г-7 категорично осъждат безразсъдната атака на Иран

Президентът Джо Байдън каза, че ще бъде домакин на среща на лидерите на Г-7 по-късно в неделя. Си Ен Ен припомня как членовете на Г-7 реагираха на новината за иранската атака срещу Израел.


Британският премиер Риши Сунак осъди „безразсъдната атака“ с „най-категорични думи“. Той каза, че ударите "рискуват да нажежат напрежението и да дестабилизират региона", добавяйки, че Иран е "демонстрирал, че възнамерява да посее хаос в собствения си двор". „Обединеното кралство ще продължи да защитава сигурността на Израел и тази на всички наши регионални партньори, включително Йордания и Ирак. Заедно с нашите съюзници ние спешно работим за стабилизиране на ситуацията и предотвратяване на по-нататъшна ескалация. Никой не иска да види повече кръвопролития“, подчерта Сунак.

Канадският премиер Джъстин Трюдо заяви, че страната му "недвусмислено осъжда въздушните атаки на Иран", добавяйки: "Ние сме зад Израел. След като подкрепи бруталната атака на Хамас от 7 октомври, последните действия на иранския режим допълнително ще дестабилизират региона и ще затруднят трайния мир“.

Френският външен министър Стефан Сежурн каза, че Франция "осъжда най-категорично атаката, предприета от Иран срещу Израел". „Като се реши на такова безпрецедентно действие, Иран предприема нова стъпка в своите дестабилизиращи действия и поема риска от военна ескалация“.

Германският посланик в Израел Щефен Зайберт: „Солидарността на Германия е тази вечер с всички израелци, които Иран тероризира с тази безпрецедентна и безмилостна атака: евреите, както и арабите и християните, бедуините в Негев, както и друзите в Голанските възвишения. Нека всички са в безопасност". /БГНЕС