Лидерите на ЕС ще търсят "работещ" таван на цените на газа

Лидерите на ЕС ще поискат от изпълнителния орган на блока на среща на върха тази седмица да представи предложение за ограничаване на цената на вноса на газ, за да се намалят цените, се казва в проекторешение.

Натискът за ограничаване на цените раздели ЕС, като 15 държави настояват за тази стъпка, а икономическата сила Германия оглавява по-малка група държави-членки, които се противопоставят на инициативата.

Предложението е една от редица потенциални мерки, предвидени като част от "пътна карта за следващите месеци", според проекта.

ЕС отчаяно се опитва да намали непосилните разходи за енергия за потребителите преди зимата.

Високите разходи за газ и електроенергия, предизвикани от затварянето на крановете от страна на Москва, допринесоха за покачването на инфлацията в еврозоната до 10% през миналия месец.

Германия се противопоставя на ограничаването на цената на вноса на газ, тъй като се опасява, че това ще възпре така необходимите доставки на втечнен природен газ (LNG) от САЩ и други страни към континента.

Но Берлин предизвика гнева на други столици на ЕС, като едновременно с това разгърна план на стойност 200 млрд. евро (195 млрд. долара), за да помогне на германските домакинства и предприятия да се справят с високите цени. /БГНЕС, АФП