Лидерите на ЕС одобриха първата отбранителна стратегия на общността

На срещата на върха в Брюксел лидерите на ЕС одобриха първата отбранителна стратегия на общността - "Стратегически компас на ЕС", която включва създаването на Сили за бързо реагиране на ЕС с численост 5000 военнослужещи. Това се казва в изявление, публикувано днес в Брюксел от върховния представител на ЕС по въпросите на външните работи и политиката на сигурност Жозеп Борел.

"Стратегически компас“ вече е одобрен от всички държави-членки, имаме план за предприемане на реална стъпка за развитие на европейската отбрана и сигурност. Нашата задача сега е да я приложим бързо и пълноценно на практика", каза Борел.

„Конфликтът в Украйна доказва, че "Европейският съюз е в още по-голяма опасност, отколкото си мислехме само преди няколко месеца", каза той.

"Стратегически компас“ включва конкретен план за разполагане на сили, който ще ни позволи бързо да разположим до 5000 военнослужещи, за да реагираме на различни видове кризи въз основа на различни сценарии. Освен това ще повишим готовността на силите си чрез редовни полеви маневри, каквито досега не са провеждани на ниво ЕС, ще укрепим способностите си за командване и контрол и ще осигурим по-бързо и по-гъвкаво вземане на решения. Ще повишим способността си да реагираме на киберзаплахи, дезинформация и чуждестранна намеса. Също така ще разширим инвестициите в необходимите стратегически възможности и възможности от следващо поколение. Всичко това ще превърне ЕС в по-модерен източник на сигурност и в по-силен глобален партньор на НАТО и ООН", заяви Борел.

Той подчерта, че в рамките на новата концепция за отбрана ЕС "възнамерява да действа по-бързо и по-решително в условията на криза, да защитава гражданите си от бързо променящи се заплахи, да инвестира във военните способности, от които се нуждаем, и да си партнира с други държави за постигането на тази цел".

Първата в историята на ЕС концепция за отбрана – „Стратегически компас на ЕС“ - не е пряко свързана с конфликта в Украйна. Тя е разработена от Службата за външна дейност на ЕС под ръководството на Борел от 2020 г. насам. /БГНЕС