Либия посреща първи туристи след десетилетие на война

Либия посрещна първата си група чуждестранни туристи от десетилетие насам с екскурзия до град-оазис дълбоко в пустинята, който преди това беше забранен за посетители поради годините на война.

Френският пътешественик Жан-Пол, който за първи път посещава Либия преди повече от десет години, е сред около 100-те туристи, предимно от Европа, които участват в пътуването. Той заяви, че отдавна е искал да се върне в тази "великолепна страна с изключителни пейзажи и много гостоприемни хора".

"Заради събитията в продължение на 10 години това не беше възможно. А сега ни казаха, че най-накрая можем да се върнем тук на контролирано пътуване с охрана", каза 57-годишният мъж. "Хората тук са много гостоприемни и имаш чувството, че либийците наистина искат отново да видят туристи."

Полицейски сирени отекват в оазиса Гадамес, чиито стари бели сгради са разположени сред море от палми, докато конвой от десетки автомобили на четири колела разкарва италианските, френските, исландските и швейцарските туристи през града.

Либия беше забранена за туристи през целите четири десетилетия управление на Муамар Кадафи. Когато диктаторът беше свален по време на въстанието през 2011 г., чуждестранните посетители продължиха да стоят настрана, тъй като страната потъна в беззаконие и въоръжен конфликт.

Днес, благодарение на година на относително спокойствие след прекратяването на огъня през октомври 2020 г. и ръководения от ООН мирен процес, първата група туристи от 2012 г. насам успя да посети страната по време на обиколка, платена от държавата.

Екскурзоводът Али ал-Куба казва, че иска да "разбие стената на страха" за чужденците, желаещи да посетят обширната либийска Сахара.

Италианският пътешественик и туроператор Джовани Паоло, който носи жълт шал в стил "Туарег" срещу пустинния вятър, се съгласява.

"Бяхме сигурни, че ще бъдем добре дошли в тази прекрасна страна", каза той.

Посетителите пристигнаха през граничния пункт с Тунис, който беше отворен през септември след месеци на затваряне заради пандемията от коронавирус. Те прекараха една нощ под звездите, преди да се отправят дълбоко в дюните и скалистите участъци на южната либийска пустиня. Накрая достигнаха до Гадамес, "перлата на пустинята", на около 650 км южно от столицата Триполи. Вписаният в списъка на ЮНЕСКО град-оазис, предримско берберско селище и ключова спирка по търговските пътища на Сахара, има уникална архитектура на няколко нива с избелели, покрити алеи, които са извън обсега на жестокото лятно слънце. Туристите се разходиха из стария град, като снимаха традиционните му къщи, подпрени с палмови стволове. Те посетиха и по-новата част на града, където джамия със забележителни минарета се изправя срещу модерни вили – ехо от стила на стария град.

Жан-Жак Сир, 67-годишен французин с бяла брада, заяви, че е посетил Либия два пъти през 90-те години на миналия век и "се е срещнал с изключително гостоприемно население".

"Когато разбрах, че има група хора, готови да се върнат, не се поколебах", каза той.

Туризмът е малка индустрия в Либия, чиято икономика е доминирана от петрола и газа от средата на 20-ти век. През 2000 г. обаче се наблюдава кратък подем, тъй като режимът на Кадафи възстановява връзките с външния свят, стимулиран от ООН, която през 2003 г. отменя санкциите, включващи забрана за полети. Освен това Триполи създаде министерство за този сектор и за първи път издаде туристически визи, което позволи на около 110 000 чуждестранни посетители да почиват в страната през 2010 г., което донесе приходи от 40 млн. долара.

Но всичко това рязко спря с избухването на въоръжен бунт през 2011 г.

И въпреки годината на относително спокойствие, в страната все още се наблюдават локални избухвания на сражения и повечето държави препоръчват на гражданите си да не я посещават.

Но Халед Дердера, който организира обиколката, заяви, че иска да обори идеята, че Либия е "страна в упадък".

"Идеята на пътуването беше да върнем европейските туристи - и днес те са тук, на либийска земя", каза той. /АФП