Лекарският съюз избира ново ръководство

Медици от цяла България се събират на 72-ия редовен отчетно-изборен Събор на Българския лекарски съюз (БЛС), предаде репортер на БГНЕС.

За сега д-р Иван Маджаров е единственият лекар, заявил желание отново да се кандидатира за поста.

На форума ще бъде избрано ръководство на съсловната организация – председател на управителния съвет, зам.-председатели, главен секретар и членове. Ще бъдат избрани още председатели и членове на Контролната комисия и Комисията по професионална етика, както и членове на Висшия медицински съвет.

„2-3 месеца закъснение заради епидемичната обстановка не са фатални, надявам се да протече гладко съборът“, заяви пред медиите настоящият ръководител д-р Иван Маджаров, който ще трябва да отчете пред делегатите и свършеното от него и колегите му в изминалия 3-годишен мандат.

Строг пропускателен режим има на входа на НДК, а на събора ще присъстват само лекари, които са ваксинирани, преболедували са COVID-19, имат отрицателен PCR или бърз антигенен тест. Лицензирана лаборатория пък ще тества на място тези, които нямат никакъв сертификат. Около 400 души ще присъстват на заседанието, което ще се проведе в зала 1, имаща капацитет около 3 хил. души, за да бъдат спазвани по-лесни необходимите мерки.

Засега д-р Иван Маджаров е единственият лекар, заявил желание отново да се кандидатира за поста. „Засега да, но в нашия устав е предвидено номинациите да се правят не предварително, а вътре в зала, така че може да се очаква всичко. Всеки има право да се кандидатира, дори да не е делегат“, обясни той.

„За 3 години успяхме да променим в известна степен съюза. Практически БЛС се превърна в едно от централните места за получаване на информация, свързана със здравеопазването. На няколко пъти успяхме доста успешно да защитим интересите на съсловието. Нашият мандат е един успешен мандат, на фона на предизвикателствата, които имахме – политически и епидемични“, допълни още д-р Иван Маджаров. /БГНЕС