Лекари от Кюстендилско: Няма ваксини, разпределението им е тотално объркано

Личните лекари в Кюстендилско алармират за огромен недостиг на ваксини в региона, заради което не могат да имунизират пациенти, записали се преди месеци.

От сдружението на общопрактикуващите лекари в областта са изпратили писмо до здравния министър, за да изразят недоволството си. В област Кюстендил до началото на седмицата са получени едва 850 флакона, средно на един личен лекар се пада по един флакон с 10 дози. Това е крайно недостатъчно, категорична е д-р Силвия Стефанова, при която са записани близо 200 пациенти. Те чакат повече от два месеца, за да получат доза от ваксината.

Много трудно избирам кого да имунизирам. Най-важното е за тези, които са най-застрашени, много е трудно. Освен това, ние разполагаме само с един вид ваксина и някои пациенти се отказват, каза пред БНТ д-р Стефанова.

Ние чакаме и звъним всеки ден за 10 дози, а накрая идват мобилни екипи и ваксинират 600 човека. Това беше поводът да напишем писмо до здравния министър и да потърсим помощ това положение да се промени, обясни д-р Стефанова. Според нея, е объркана методиката за разпределяне на ваксините. Моите пациенти искат да се ваксинират при мен и колегите ми, защото ни познават, а не да се редят по два часа на опашки, допълни общопрактикуващият лекар. /БГНЕС