Лекарят на Кацаров: Диагнозата му е лъжа

Аз се грижа за пациентите си, не преглеждам фантоми или измислени хора, заяви пред БГНЕС завеждащият Клиниката по вътрешни болести на „Пирогов“ доц. д-р Петър Атанасов.

Повод за думите на доц. Атанасов бяха твърденията на служебния здравен министър д-р Стойчо Кацаров, според когото в лечебното заведение са завеждани фиктивни пациенти с цел да се точи Здравната каса, а самият той притежава епикриза за чернодробна цироза, без на практика да има такова заболяване.

„Епикриза притежава, да, но не я показа. Не обясни каква е диагнозата му. Не направи разлика между заглавие на клиничната пътека и диагнозата по Международния код на болестите, заболя ме устата да го повтарям. Той няма диагноза цироза, не съм и мислил да допусна, че има цироза, защото това е инвалидизиране. Гнусното е, че със същата лъжа стартира проверката, а работният екип прозвъняваше пациентите, манипулирайки ги с въпроса: Лежали ли сте с цироза в „Пирогов“?“, обясни доц. Атанасов.

„Проявих към г-н Кацаров много повече внимание, отколкото се полага, отколкото съм проявявал към всичките си други пациенти. Това е грешката ми“, коментира медикът.

Той беше един от многото лекари, които за втори ден излязоха на протест пред сградата на спешната болница против отстраняването на доскорошния директор проф. д-р Асен Балтов.

„Протестът е срещу лъжите, които се насаждат сред обществеността и то преднамерено, от хора, които би трябвало да са изключително отговорни“, коментира още доц. Атанасов.

Лекари, медицински сестри, санитари от болницата отново блокираха кръстовището на бул. „Цар Борис III” и „Пенчо Славейков“, предизвиквайки задръствания, като и поискаха оставката на служебния здравен министър. /БГНЕС